20:31 / 12.12.2018.

Autor: E.L.S./Hina

Trumpov bivši odvjetnik Michael Cohen dobio tri godine zatvora

-

-

Foto: - / -

Cohen je osuđen na 36 mjeseci zatvora zbog nezakonitih isplata novca za šutnju te dva mjeseca za davanje lažnog iskaza pred Kongresom.
Michael Cohen, bivši osobni odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je na ukupno tri godine zatvora zbog svoje uloge u nezakonitim isplatama novca ženama kako bi pomogao Trumpu u predizbornoj kampanji 2016. te laganja u Kongresu o prijedlogu izgradnje Trumpovog tornja u Rusiji.

Američki savezni sudac William Pauley na Manhattanu osudio je Cohena na 36 mjeseci zatvora zbog nezakonitih isplata novca za šutnju, što je bilo kršenje zakona o financiranju kampanja, te dva mjeseca za davanje lažnog iskaza pred Kongresom. Dvije kazne služit će istodobno. Cohen se mora predati vlastima 6. ožujka.

Što muči Donalda Trumpa

Cohen (52) je u kolovozu priznao krivnju za točku optužnice koja se odnosi na financiranje kampanje te u studenome za davanje lažnog iskaza. Savezni tužitelji New Yorka optužili su Cohena da je pred izbore u studenome 2016. platio porno glumici Stormy Daniels 130.000 dolara i da je dogovorio isplatu 150.000 dolara bivšem Playboyjevom modelu Karen McDougal kako bi šutjele o svojim navodnim prošlim vezama s Trumpom, koji je oženjen. Trump niječe da je s njima imao afere. Tužitelji tvrde da je time prekršio zakon o financiranju kampanja.

Cohen je tužiteljima rekao da je to učinio po Trumpovom nalogu, čime je i njega upleo u moguće kršenje tih propisa.

Savezni zakon nalaže da svaka donacija kampanji koja ima neku vrijednost mora biti objavljena i da donacija privatne osobe ne smije premašiti 2700 dolara.

Cohen je bio optužen i da je lagao pred Kongresom u sklopu istrage posebnog istražitelja Roberta Muellera, koji istražuje navodnu umiješanost Rusije u izbore 2016. i mogući dosluh Trumpove kampanje s Moskvom. Cohen je prošli mjesec za to priznao krivnju.

Trump niječe dosluh s Rusijom i optužuje Muellera da vrši pritisak na njegove bivše suradnike da lažu protiv njega, njegove kampanje i poslovnih pothvata.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani je rekao kako se isplate za ušutkavanje ne mogu smatrati kršenjem financiranja kampanje jer su napravljene kako bi zaštitile Trumpov ugled i bile bi napravljene čak i da nije bio predsjednički kandidat.

Cohen je rekao u pisanom svjedočenju za dva kongresna odbora da su razgovori završili u siječnju 2016. prije prvih izbora za republikanskog predsjedničkog kandidata, mada su zapravo nastavljeni do lipnja 2016. nakon što je Trump dobio republikansku kandidaturu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!