18:29 / 29.01.2020.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/IMS/HRT

Trumpov mirovni plan

-

-

Foto: - / -

Umjesto čvrstog temelja za trajni mir, Trumpov mirovni plan donio je nove nemire u Palestini. Izraelske snage sukobile su se s prosvjednicima u Betlehemu, prosvjeduje se diljem Zapadne obale.
Brojne su reakcije na "mirovni plan stoljeća", kako je Donald Trump nazvao svoj plan za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Predviđaju se dvije države: izraelska s glavnim gradom u nepodijeljenom Jeruzalemu, i palestinska s prijestolnicom u dijelu istočnog Jeruzalema. Palestinci su odmah odbacili Trumpov plan.

Umjesto čvrstog temelja za trajni mir, Trumpov mirovni plan donio je nove nemire u Palestini. Izraelske snage sukobile su se s prosvjednicima u Betlehemu, prosvjeduje se diljem Zapadne obale.

- Jedinstvom smo uspjeli uništiti desetke sporazuma koji su nas ponižavali, rekla je prosvjednica u Ramali.

Palestinci nadziru Pojas Gaze i samo trećinu Zapadne obale koju je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu '67. Trump predlaže da dolina Jordana zbog izraelske sigurnosti pripadne Izraelu, zbog čega bi Palestina ostala unutar izraelskih granica.

- Nastavit ćemo raditi kako bismo stvorili povezan palestinski teritorij buduće palestinske države kada se stvore uvjeti za državnost, uključujući čvrsto odbacivanje terorizma, izjavio je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Prema njegovu planu, Palestinci ne gube samo dolinu Jordana nego i trećinu Zapadne obale, koja bi ostala ispresijecana židovskim naseljima s 400 tisuća stanovnika. Zapadna obala i Pojas Gaze bili bi povezani tunelom, a Izrael Palestincima zauzvrat nudi nekoliko enklava u pustinji na jugu zemlje.

- SAD će priznati izraelski suverenitet nad teritorijem koji moj plan predviđa dijelom Izraela. To je vrlo važno, kazao je Trump.

Najavio je investicije u Palestinu od 50 milijardi dolara i milijun radnih mjesta u deset godina, ali palestinski predsjednik Abbas rekao je da će njegov sporazum Palestinci odbaciti na smetlište povijesti.

- Kažem Trumpu i Netanyahuu: Jeruzalem nije na prodaju, naša prava nisu za cjenkanje. A vaš dogovor, urota, neće proći, rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas.

Prosvjedi i u dolini Jordana. Izraelski ministar obrane najavljuje aneksiju područja koje je Trump namijenio Izraelu.

- Ovo je prilika da se dolina Jordana utvrdi kao zapadna granica Izraela i da se budućim naraštajima zajamči sigurnost, izjavio je izraelski ministar obrane Naftali Bennett.

Susjedne zemlje različito su reagirale na Trumpov prijedlog. Dok je za Tursku neprihvatljiv, za Iran noćna mora, Saudijska Arabija i Emirati nisu ga odbacili, a i Moskva je zasad suzdržana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!