18:25 / 22.05.2018.

Autor: I.B./HRT

Trumpov populizam prijeti afričkim selima

-

-

Foto: - / -

Donosimo priču iz Burkine Faso, gdje bi seoske žene zbog Trumpa mogle ostati bez nužnih kontracepcijskih sredstava.
Otkad je američki predsjednik Donald Trump prošle godine uredbom odlučio ukinuti financijsku pomoć organizacijama koje promiču namjerni prekid trudnoće, posljedice se osjećaju ondje gdje to možda nikome u prvi mah ne bi palo na pamet. Donosimo priču iz Burkine Faso, gdje bi seoske žene zbog Trumpa mogle ostati bez nužnih kontracepcijskih sredstava.

Anikata ima 33 godine. Majka je troje djece. Htjela bi roditi još troje, ali želi to učiniti onda kad joj bude odgovaralo. Dogodi li joj se da zatrudni nedugo nakon prethodnog poroda, neće moći nastaviti raditi u polju, a to bi prouzročilo oskudicu za cijelu obitelj. Stoga svakoga dana iz rodne Gampele biciklom prelazi 10 kilometara do obližnje klinike. Ondje, na satovima planiranja obitelji uči sve što treba znati o kontracepciji.

"O Udruzi Marie Stopes mogu reći samo jedno - oni spašavaju živote. Sve žene u selu uz njihovu pomoć uspijevaju odgoditi trudnoću dovoljno dugo kako bi neko vrijeme mogle nastaviti prehranjivati obitelj. Ne znam kako bismo, ostanemo li bez njih", ističe.

No čini se da će se dogoditi upravo to. Zbog obustave američke pomoći svim organizacijama koje imaju ikakve veze s namjernim pobačajima, liječnici udruge Marie Stopes više neće moći pomagati zabačenim selima. Populistički potez Donalda Trumpa, zamišljen kao podilaženje konzervativnom biračkom tijelu tako je, umjesto da spasi nerođene, u opasnost doveo živu djecu s druge strane Atlantika.

"To nam je smrtna presuda. Moramo promijeniti planove, a za siromašne zemlje to znači neispunjavanje vitalnog programa. Ta nas je odluka veoma šokirala".

A najveću štetu pretrpjet će žene poput Zembe, koja se nikako ne želi pretvoriti u stroj za rađanje. "Imam 20 godina i sedmomjesečno dijete. Nakon ovoga se želim odmoriti i uživati u seksu sa suprugom", kaže.

Ovo je možda posljednja prilika da nauči rabiti vaginalni kondom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!