Trumpova kompanija kažnjena s 1,6 milijuna dolara zbog porezne prijevare

13.01.2023.

17:40

Autor: M.M./Hina/HRT

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Marco Bello / Reuters

Obiteljska tvrtka bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, Trump Organization, osuđena je u petak u New Yorku na maksimalnu kaznu u iznosu 1,6 milijuna dolara za financijsku i poreznu prijevaru, priopćio je glavni tužitelj Manhattana.

Kompaniji američkog milijardera, kandidata za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima 2024., sudilo se za financijsku prijevaru i za krivotvorenje poreznih prijava kako bi od porezne službe sakrio financijske naknade nekim visokim dužnosnicima.

Ovo je prvi takav slučaj koji se vodi na kaznenom sudu protiv grupacije bivšeg američkog predsjednika (2017.-2021.) u koju ulaze klubovi za golf, luksuzni hoteli i nekretnine. Trump Organization očekuje u 2023. još veće suđenje u građanskoj parnici u drugom predmetu za financijsku prijevaru.

- Danas su tvrtke bivšeg predsjednika Trumpa osuđene na maksimalne novčane kazne dopuštene po zakonu, nakon povijesnih presuda za 17 kaznenih djela, izrazio je zadovoljstvo glavni tužitelj Alvin Bragg u priopćenju.

Dvjema tvrtkama, Trump Corporationu i Trump Payroll Corporationu, konkretno se stavljalo na teret da su visokim dužnosnicima osigurale financijsku i korist u naravi, skrivajući ih od poreznih vlasti kako ne bi platili porez, od 2005. do 2018.

Među njima je poznati bivši financijski direktor tvrtke Allen Weisselberg, koji je dugo bio veoma blizak s Donaldom Trumpom i koji je priznao krivnju po 15 točaka optužnice te je u utorak osuđen u istom predmetu na pet mjeseci strogog zatvora i dva milijuna dolara kazne.

Nakon izricanja presude Weisselberga (75) koji je 1973. počeo raditi kao računovođa za oca Donalda Trumpa, u lisičinama je sproveden u zatvor Rikers Island, gdje će služiti kaznu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!