20:41 / 22.03.2018.

Autor: D.M./HRT

Trumpove mjere samo uvertira - Počinje li trgovinski rat?

-

-

Foto: - / -

Jesmo li zaista pred trgovinskim ratom - večeras su u Temi dana analizirali Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti i ravnatelj Instituta za financije Tihomir Domazet.
Ovih dana istječe rok za početak primjene američkih carina na uvoz čelika i aluminija. Potpisujući dokument Donald Trump najavio je da će prije stupanja na snagu najprije pozorno pratiti reakciju trgovinskih partnera, a nakon toga krenuti u realizaciju. No reakcije, barem ako je suditi prema Kini, vode ka trgovinskom ratu. I čelnici Europske unije danas raspravljaju o tom problemu. Jesmo li zaista pred trgovinskim ratom - večeras su u Temi dana analizirali Kristijan Kotarski s Fakulteta političkih znanosti i ravnatelj Instituta za financije Tihomir Domazet.

Tihomir Domazet je kazao kako je trgovinski deficit SAD-a lani iznosio 566 milijardi dolara. Ukupni uvoz iznosi 2.895 bilijuna dolara, a uvoz čelika i aluminija se odnosi na manje od 2% toga i na oko 80 tisuća zaposlenih. Mogu se očekivati veće protekcionističke mjere SAD-a, smatra Domazet. Razlog je to što je Kina druga ekonomija zemlja svijeta i prva trgovinska zemlja. Ove će mjere samo kratkoročno zaštititi radna mjesta koja se odnose na čelik i aluminij, ali dugoročno neće. "Zapravo je došlo do globalne stagnacije s ogromnim reperkusijama, a mjere su usmjerene prema Kini", dodao je.

Kristijan Kotarski kazao je kako su Trumpove najave i mjere "uvertira za veću igru na relaciji Peking - Washington". Naglasio je kako u protekcionizmu nema pobjednika - svi su gubitnici. "Kina može odgovoriti trgovinskom odmazdom, ciljati poljoprivredne sektore u graničnim demokratsko/republikanskim državama", dodao je. Međutim, analize pokazuju kako je u SAD-u na snazi 'industrijska erozija'. "Trump definitivno neće smanjiti trgovinski deficit SAD-a dok god na makroekonomskoj razini SAD ima više investicija u odnosu na nacionalnu stopu štednje. A poreznom reformom dobio je samo još veći problem", smatra Kotarski. 

Kristijan Kotarski vjeruje da će EU biti izuzet iz ovih mjera. "Kina kao najveći proizvođač čelika tražit će nova tržišta. EU će morati smisliti određene instrumente kako bi zaštitila svoje proizvođače. Kao kolateralni efekt ove priče možemo imati napetije odnose između EU-a i Kine", dodao je. Kao potencijalnu promjenu vidi odustajanje od NATO-a ili smanjenje američke prisutnosti u sigurnosnoj domeni na području EU-a. "Postoje predviđanja o novoj svjetskoj krizi - u tom slučaju položaj EU-a je vrlo upitan. SAD traži mjere kako bimogao djelovati u tim uvjetima", rekao je zaključno Tihomir Domazet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!