09:25 / 25.01.2020.

Autor: I.H./V.K./Hina/Dnevnik/IMS/HRT

Trumpovi odvjetnici počeli iznositi obranu na suđenju u Senatu

Foto: REUTERS/Erin Scot

Foto: REUTERS/Erin Scot

Foto: - / REUTERS

Demokrati su zaključili da Donald Trump predstavlja prijetnju demokraciji i da će ponovno zloupotrijebiti vlast ako ga se ostavi na dužnosti.
Odvjetnici američkog predsjednika Donalda Trumpa počeli su u subotu iznositi obranu na suđenju za njegov opoziv u Senatu, tvrdeći da će pokušaji demokrata da svrgnu predsjednika postaviti "vrlo, vrlo opasan" presedan u izbornoj godini.

Vođa pravnog tima Pat Cipollone poručio je senatorima da će biračima uskratiti pravo da mišljenje o Trumpu pokažu na predsjedničkim izborima 3. studenoga ako ga proglase krivim i smjene s dužnosti.

- Oni od vas traže da učinite nešto vrlo, vrlo veliko i, ja bih dodao, vrlo, vrlo opasno. Pokazat će se da predsjednik apsolutno nije učinio ništa loše, rekao je Cipollone.

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrati, prošlog je mjeseca glasao za opoziv Trumpa na temelju optužbi da je zloupotrijebio dužnost time što je pritisnuo Kijev da istraži njegova vjerojatnog protivnika na izborima Joea Bidena, bivšeg američkog potpredsjednika.

Po drugoj točki optužnice, Trump je potom opstruirao kongresnu istragu tog slučaja onemogućavajući svjedočenje i skrivajući dokaze.

Predsjednik je odbacio optužbe i čitav postupak opoziva opisuje kao prijevaru.

Očekuje se da će ga Senat osloboditi, jer su za opoziv potrebne dvije trećine glasova u domu u kojem republikanci imaju većinu. Do sada nijedan republikanski senator nije javno podržao njegov opoziv, a nekoliko ih je demokratsku prezentaciju dokaza na početku suđenja ocijenilo neuvjerljivom.


Demokrati zaključili uvodne riječi

Demokrati su upozorili da Trump predstavlja prijetnju demokraciji i da će ponovno zloupotrijebiti vlast ako ga se ostavi na dužnosti. Traže Trumpov opoziv.

- Ako su ispunjeni kriteriji za ponašanje koje zaslužuje opoziv, kao što smo dokazali, nije važno volite li ga. Nije važno ni ako ga ne volite, rekao je zastupnik Adam Schiff, koji je zaključio uvodno tužiteljsko izlaganje u trećem takvom postupku opoziva u američkoj povijesti.

- Ono što jeste važno je predstavlja li on opasnost za zemlju - jer će to ponovno učiniti. I nitko od nas ne može biti siguran, na osnovu do sada poznatog, da to neće ponoviti jer nam svaki dan govori da hoće, kazao je Schiff.

- Dokazi su jasni, a svi ovdje se možemo samo zapitati - je li u redu da predsjednik zlorabi novac poreznih obveznika i uskrati pomoć našem savezniku, prijatelju u ratu zbog osobne koristi? Je li u redu da predsjednik žrtvuje našu nacionalnu sigurnost zbog svojih političkih interesa? Meni to nije ok, i sigurno to nije u redu ni američkom narodu, rekao je Jason Crow iz Demokratske stranke.

Demokratski zastupnik Hakeem Jeffries, jedan od demokrata koji imaju ulogu tužitelja na suđenju, kazao je da je Trump "vukao konce" u postupku nagovaranja Ukrajine da se umiješa u američke predsjedničke izbore 2020. te da su mu drugi u Bijeloj kući pomagali u pokušaju skrivanja dokaza o njegovu ponašanju.

- Predsjednik Trump pokušao je varati, uhvaćen je i potom je uložio napore da to pokuša prikriti, kazao je Jeffries dodajući da u Bijeloj kući vlada toksični kaos koji se mora očistiti u interesu američkog naroda.

Demokrati optužuju Trumpa da je u telefonskom razgovoru 25. srpnja pritisnuo ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Bidena i njegova sina Huntera koji je bio član uprave ukrajinske energetske tvrtke Burisme. Tvrde da je Trump privremeno zakočio isplatu 391 milijuna dolara američke vojne pomoži Ukrajini kao način da ishodi ispunjavanje svojih želja.

Demokrati smatraju i da je njegovo odbijanje da dostavi dokumentaciju i svjedočenja tražena obvezujućim nalozima u okviru istrage školski primjer ometanja postupka. Prikazali su snimke njegovih verbalnih napada na svjedoke i kazali da se radilo o zlostavljanju svjedoka.

- To pokazuje da predsjednik Trump želi biti svemoćan. On ne mora poštivati Kongres. On ne mora poštivati predstavnike naroda. Samo je njegova volja važna. On je diktator, kazao je demokratski zastupnik Jerrold Nadler.

Trumpovi saveznici tvrde da njegovo ponašanje ne predstavlja djelo koje zaslužuje opoziv s predsjedničke dužnosti.

Schiff je kazao kako Trump nije pokazao ni kajanje, ni svijest da je počinio nešto loše.

Schiff je pozvao republikanske senatore da pokažu političku hrabrost i prihvate da saslušaju više svjedoka. Republikanci su ranije ovog tjedna svojim glasovima potkopali demokratske zahtjeve za četiri dodatna svjedoka među kojima i Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

Demokrati su ovog tjedna u uvodnim riječima objasnili da je Trump postao zainteresiran za pitanje korupcije u Ukrajini tek kad je postalo jasno da bi Biden mogao predstavljati ozbiljnu političku prijetnju.

ABC News je u petak objavio da je preslušao tonski zapis iz travnja 2018. u kojemu Trump kaže kako se treba riješiti tadašnje američke veleposlanice u Ukrajini Marie Yovanovitch.

Ako se to pokaže točnim to bi osnažilo argumente demokrata da su Trumpovi suradnici proveli gotovo godinu dana u pokušajima da je se riješe jer su je smatrali preprekom u svojim naporima da pritisnu Ukrajinu. Trump je najurio Yovanovitch u svibnju 2019.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!