21:32 / 08.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Trumpovi odvjetnici: Pristaše su napali Kongres na svoju ruku

Američki Capitol

Američki Capitol

Foto: Tom Brenner / REUTERS

Odvjetnici Donalda Trumpa tvrde da su pristaše bivšeg američkog predsjednika svojevoljno napale Kongres 6. siječnja, a ne po nalogu Trumpa, pokazuju dokumenti objavljeni u ponedjeljak. 

Suđenje Donaldu Trumpu u američkom Senatu počinje u utorak nakon što je ga je prošli mjesec Zastupnički dom opozvao drugi put.


Optužen je za "poticanje pobune" tijekom obraćanja pristašama u Washingtonu. Rekao je da neće svjedočiti.


Petero ljudi, uključujući policajca, poginulo je u napadu Trumpovih pristaša na Kongres, a političari i osoblje bili su prisiljeni sakriti se.


Odvjetnici bivšeg predsjednika u podnesku tvrde da dokumenti FBI-ja otkrivaju da je pobuna planirana danima unaprijed, što znači da Trump nije mogao poticati rulju na nasilje 6. siječnja.


Trump je u svom govoru tog dana ponovio neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari i poticao pristaše da marširaju do Capitola i "zaustave krađu", "pokažu snagu" i da se "vraški bore". Nemiri su prekinuli formalnu potvrdu Bidenove pobjede u Kongresu.


Odvjetnici tvrde da je "koristio termin borba u figurativnom smislu, što se ne može protumačiti kao poticanje nasilja, a iz njegova govora izostala je bilo kakva referenca na poticanje pobune, kaznenog djela ili bilo kakvog fizičkog nasilja", naveli su.


Dan uoči suđenja u Senatu, tim bivšeg republikanskog predsjednika napao je demokrate i ponovno doveo u pitanje ustavnost cijelog postupka.


Odvjetnici smatraju da za dosad neviđeno drugo suđenje jednome predsjedniku nema nikakva temelja. Suđenje je "drski politički čin Demokratske stranke kako bi se utišao politički protivnik", napisali su u podnesku. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!