09:56 / 05.11.2020.

Autor: B.A./Hina

Trumpovi pristaše prosvjeduju u Arizoni, nemiri u Portlandu

Foto: REUTERS/Edgard Garrido

Foto: REUTERS/Edgard Garrido

Foto: - / REUTERS

U Arizoni je s 86 posto prebrojanih glasova, Trump osvojio 48,1 posto, a Biden 50,5, prema podacima agencije Edison Research.
Skupina pristaša predsjednika Donalda Trumpa, od kojih neki naoružani puškama i pištoljima, okupila se u srijedu navečer ispred izbornog centra u Arizoni nakon glasina da glasovi republikanskog predsjednika namjerno nisu prebrojali.

➡️ Novi rezultati poslijepodne će možda otkriti konačnog pobjednika
➡️ Što za Hrvatsku znači pobjeda Trumpa, a što Bidena?
➡️ Kako se situacija odvijala jučer
➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima  
➡️ Trump i Biden borili su se za svaki glas do posljednjeg daha 
➡️ Odnos Trumpa i Bidena s jugoistokom Europe

U Arizoni je s 86 posto prebrojanih glasova, Trump osvojio 48,1 posto, a Biden 50,5, prema podacima agencije Edison Research.

Uzvikujući "Zaustavite krađu" i "Prebrojite moj glas", prosvjednici su se okupili ispred izbornog centra u Phoenixu, u spomenutoj saveznoj državi u kojoj demokratski suparnik Joe Biden drži neznatnu prednost pred Trumpom.

Arizona je jedna od ključnih država za oba predsjednička kandidata. Neki mediji su već objavili da je Arizonu osvojio Biden, no Trumpova strana tvrdi da su još u igri.

Pobjedom u Arizoni Biden bi bio bogatiji za 11 elektorskih glasova što bi mu dalo snažan vjetar u leđa prema Bijeloj kući te bi istodobno znatno umanjio šanse Trumpu za reizbor.

Na izborima 2016. u toj je državi pobijedio Trump.

U izbornoj noći su Fox News i AP javili da je Arizonu osvojio Biden, iako je bilo prebrojano tek 70 posto glasova, što je izazvalo negodovanje Trumpa i njegovih pomoćnika.

Chris Michael, 40-godišnjak iz Gilberta u Arizoni, rekao je da je došao na skup kako bi bio siguran da su svi glasovi prebrojani. Želi, istaknuo je, biti siguran da je brojanje glasova učinjeno "etički i zakonito".

Nemiri u Portlandu

Policija u Portlandu proglasila je nemire, uhitila 11 osoba i zaplijenila pirotehnička sredstva, čekiće i pušku, a guvernerka Oregona Kate Brown angažirala je Nacionalnu gardu kao odgovor na prosvjede noću nakon izbora za američkog predsjednika. U New Yorku je policija izvijestila da je uhitila 50 osoba u prosvjedima koji su se kasno u srijedu proširili gradom.

Demonstracije, uglavnom manjeg obima i mirne, održane su u gradovima diljem Sjedinjenih Država kao podrška Bidenu.

Četiri osobe uhićene su u Denveru dok su se prosvjednici sukobili s policijom, rekla je denverska policija. Uhićenja tijekom demonstracija bilo je u Minneapolisu nakon što su prosvjednici blokirali promet, rekla je lokalna policija.

Aktivisti su također prosvjedovali u Atlanti i Oaklandu zahtijevajući da se brojanje glasova nastavi neometano.

- Sva okupljanja koja su proglašena prosvjedima događala su se u centru grada, rekao je Reutersu glasnogovornik policije u Portlandu.

- Noćas je uhićeno 11 osoba, no nismo primili objave o ozljedama, dodao je.

Lokalni partneri organizacije Protect the Results - koalicije koja okuplja više od 165 lokalnih organizacija, interesnih skupima i radničkih sindikata organizirali su više od sto događaja diljem zemlje od srijede do subote.

Uoči predsjedničkih izbora, u SAD-u su se mjesecima odvijali prosvjedi poslije smrti Georgea Floyda, muškarca koji je umro nakon što mu je policajac u Minneapolisu na vratu klečao približno devet minuta.

U Portlandu su se nakon Floydove smrti odvijale demonstracije, osobito u centru grada, gdje su se povremeno događali sukobi između policije i prosvjednika, kao i između desničarskih i ljevičarskih skupina.

Glasovi se broje u više ključnih država, a Trump optužuje demokrate da pokušavaju ukrasti izbore te je podigao tužbe u nekoliko država vezano uz prebrojavanje glasova.

Trumpova kampanja je pravnim putem ranije zatražila obustavu prebrojavanja glasova u Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu traži ponovno prebrojavanje.

Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani je jučer na konferenciji za medije rekao kako republikanskim promatračima u Pennsylvaniji nije dozvoljeno vidjeti dopisne glasove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!