11:30 / 23.10.2018.

Autor: V.K./Hina

Trumpovo povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju moglo bi povećati napetosti s Kinom

-

-

Foto: - / -

Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju s Rusijom moglo bi Pentagonu dati nove mogućnosti u suzbijanju prednosti kineskih raketa. Utrka u naoružanju mogla bi povećati napetosti na području Azije i Tihog oceana.
Američko povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju s Rusijom, koji potječe iz doba hladnog rata, moglo bi Pentagonu dati nove mogućnosti u suzbijanju prednosti kineskih raketa, no stručnjaci upozoravaju da bi utrka u naoružanju mogla povećati napetosti na području Azije i Tihog oceana.

Američki dužnosnici godinama upozoravaju da je SAD stavljen u nepovoljan položaj zbog kineskog razvoja sve sofisticiranijih raketa, s čim se Pentagon nije mogao natjecati zbog američkog sporazuma s Rusijom.

Američki predsjednik Donald Trump signalizirao je da bi Pentagon uskoro mogao imati slobodnije ruke kako bi se suprotstavio toj prednosti, ako se ostvare njegove prijetnje o povlačenju iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji zahtijeva eliminaciju nuklearnih i konvencionalnih raketa kratkog i srednjeg dometa.

Dan Blumenthal, bivši dužnosnik Pentagona, rekao je da bi povlačenje iz sporazuma moglo otvoriti put SAD-u da lakše rasporedi konvencionalne rakete na područjima poput Guama i Japana.

To bi Kini moglo otežati razmatranje prvog udara konvencionalnim oružjem na američke brodove i baze u regiji.
Također bi moglo prisiliti Peking na skupu utrku u naoružanju te Kinu natjerati da potroši više na obrambene rakete.

Iako je Trump za svoju odluku okrivio rusko kršenje sporazuma, on je optužio i Kinu. Peking nije sudjelovao u nuklearnom sporazumu i raspoređuje nove, sve smrtonosnije rakete.
Ako Rusija to radi (razvija te rakete) i Kina to čini, a mi se pridržavamo sporazuma, to je neprihvatljivo, rekao je Trump u nedjelju.

John Bolton, savjetnik za sigurnost u Bijeloj kući, primijetio je da nedavne kineske izjave sugeriraju kako žele da Washington ostane u sporazumu.

I to je savršeno razumljivo. Da sam ja Kinez, rekao bih isto, kazao je Bolton. Zašto ne bi Amerikanci bili pod obvezom, a Kinezi ne?, dodao je.

Stručnjaci upozoravaju da bi Kina mogla izvršiti pritisak na zemlje u regiji da odbiju američki zahtjev da ondje rasporede svoje rakete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!