Truss imenovala kabinet i poručila: "Britanija može prebroditi oluju"

06.09.2022.

22:23

Autor: Hina/HRT

Liz Truss

Liz Truss

Foto: Kevin Coombs / REUTERS

Nova britanska premijerka Liz Truss izrazila je u utorak uvjerenje da nacija "može sigurno prebroditi oluju" u prvom govoru otkako je preuzela dužnost, održanom ispred službenog sjedišta britanskog premijera.

Najavila je da će "njezina prva tri prioriteta" biti gospodarstvo, energetska kriza te poboljšanje nacionalnog zdravstvenog sustava, rekla je u govoru ispred Downing Streeta 10.


- Uvjerena sam da zajedno možemo prebroditi oluju, da možemo ponovno izgraditi naše gospodarstvo i da možemo postati moderna sjajna Britanija za koju znam da možemo biti. To je naša vitalna misija, osigurati mogućnosti i blagostanje za naš narod i buduće generacije. Odlučna sam to provesti, istaknula je.


Prosvjednici su glasno puštali muziku iz okolnih ulica, a među ostalim odabrali su pjesmu "Mad World" dok je nova premijerka držala govor. Njezin prvi govor ometali su i pjevanjem i trubljenjem.


Truss se nasmiješila i mahala s vrata Downing Streeta 10, zajedno sa svojim suprugom Hughom O'Learyjem, a njezin govor završio je aplauzom.


Truss je odala počast Borisu Johnsonu i rekla da je počašćena što preuzima odgovornost za Britaniju u "ovo vitalno vrijeme".


Boris Johnson proveo je Brexit, cijepljenje protiv COVID-a i usprotivio se ruskoj agresiji. Povijest će ga pamtiti kao izuzetno važnog premijera, rekla je.


Počašćena sam što preuzimam odgovornost u ovo vitalno vrijeme za našu zemlju, istaknula je.

Prva britanska vlada bez bijelih muškaraca na najvišim funkcijama


Truss je danas imenovala vladu u kojoj po prvi puta bijeli muškarci neće obnašati četiri najvažnije ministarske pozicije u zemlji, prenosi Reuters. Prvi puta, nijedno od četiri glavne funkcije - premijera, ministra financija, te vanjskih i unutarnjih poslova - neće obnašati bijeli muškarac.


Premijerka je imenovala Kwasija Kwartenga - čiji su roditelji došli iz Gane 1960-ih u Veliku Britaniju - za prvog crnog ministra financija.


James Cleverly prvi je tamnoputi ministar vanjskih poslova. Cleverly, čija je majka iz Sierra Leonea, a otac bijelac, u prošlosti je govorio o proživljenom maltretiranju kao dijete mješovite rase.


Suella Braverman, čiji su roditelji došli u Britaniju iz Kenije odnosno Mauricijusa prije šest desetljeća, nasljeđuje Priti Patel na mjestu ministrice unutarnjih poslova. Druga je to pripadnica etničke manjine koja će voditi ministarstvo unutarnjih poslova.


Tek je 2002. po prvi puta pripadnik etničke manjine postao član vlade kada je Paul Boateng imenovan ministrom financija.


Podrijetlom Indijac Rishi Sunak bio je prethodnik Kwartenga na mjestu ministra financija i suparnik Truss u utrci za predsjednika Konzervativne stranke.


- Politika je odredila ritam. Mi sada tu raznolikost tretiramo kao nešto normalno, rekao je Sunder Katwala, direktor nestranačkog think-tanka za migracije i identitet British Future. 


- Brzina promjene je izvanredna, dodaje.


No najviše položaje u gospodarstvu, pravosuđu, državnoj službi i vojsci uglavnom popunjavaju bijelci, dok su samo četvrtina konzervativnih zastupnika u parlamentu žene, a 6 posto čine manjine, navodi Reuters.


Truss je nadalje Bena Wallacea ponovno imenovala na mjesto ministra obrane, Brandon Lewis zamjenjuje Dominica Raaba na mjestu ministra pravosuđa, a Therese Coffey bit će potpredsjednica vlade i ministrica zdravstva i socijalne skrbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!