09:10 / 16.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Tsiprasu glasovanje o povjerenju zbog imena Makedonije

-

-

Foto: - / -

Unatoč političkom pritisku u objema zemljama, grčka je vlada jučer objavila da će Tsipras i Zaev sutra potpisati sporazum o izmjeni naziva bivše jugoslavenske republike.
Grčki premijer Alexis Tsipras suočit će se danas s glasovanjem o povjerenju zbog sporazuma koji označava prekretnicu u desetljećima starom sporu oko imena Makedonije.

Glasovanje o povjerenju tražila je konzervativna oporba Nova demokratska stranka. Ona smatra da dogovor kojim se susjednoj zemlji dopušta da zadrži svoje ime uz zemljopisnu odrednicu 'sjeverna' krši nacionalne interese. Grčki nacionalisti ustraju na tome da ime 'Makedonija' pripada drevnoj i modernoj grčkoj pokrajini te ga ne smije koristiti druga zemlja.

Ljevičarski premijer Tsipras kontrolira 154 od ukupno 300 glasova u parlamentu i očekuje se da će preživjeti glasovanje. Njegov mlađi partner Pavlos Kamenos iz Neovisnih Grka kazao je da ne kani svrgavati Tsiprasa premda se protivi dogovoru o imenu.

Tsipras i njegov makedonski kolega Zoran Zaev objavili su dogovor u utorak, nakon 27 godina spora. Njih dvojica dogovorila su se da se bivša jugoslavenska država smije zvati "Republika Sjeverna Makedonija" a zauzvrat Grčka više neće blokirati Makedoniji pregovore o članstvu u NATO-u i EU.

Makedonija mora ratificirati dogovor i potvrditi ga na referendumu, nakon čega  će ga ratificirati Grčka te makedonsko članstvo u NATO-u.

I Zaev je doživio otpor u svojoj zemlji, a makedonski predsjednik Đorge Ivanov obećao je staviti veto na dogovor čak i ako ga parlament ratificira. Unatoč političkom pritisku u objema zemljama, grčka je vlada jučer objavila da će Tsipras i Zaev sutra potpisati sporazum o izmjeni naziva bivše jugoslavenske republike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!