Tunis: Prosvjedi protiv većih ovlasti predsjednika

08.07.2022.

07:16

Autor: M.M./Hina/HRT

Tunis: Prosvjedi protiv većih ovlasti predsjednika

Tunis: Prosvjedi protiv većih ovlasti predsjednika

Foto: Jihed Abidellaoui / Reuters

Tuniska policija blokirala je u četvrtak stotine prosvjednika u njihovoj namjeri da dođu do ureda izbornog povjerenstva jer se protive referendumu o novom ustavu kojim bi se proširile izvršne ovlasti predsjednika.

Tuniski predsjednik Kais Saied predložio je u lipnju novi ustav kojim bi se ograničila uloga parlamenta i ojačala njegova vladavina. O novom ustavu će se glasati na referendumu 25. srpnja, a odbacila ga je većina političkih stranaka.

Saied vlada dekretom od prošlog ljeta, kada je raspustio parlament i demokratski ustav iz 2014. godine. Kritičari su taj potez nazali državnim udarom.

Prosvjednici, predvođeni čelnikom Slobodne ustavne stranke Abirom Moussijem, pokušali su probiti barijere ispred sjedišta izbornog tijela, što je dovelo do manjih sukoba s policijom.

Lokalne ankete pokazuju da bi Moussijeva Ustavna slobodna stranka pobijedila na parlamentarnim izborima s velikom razlikom u odnosu na suparnike.

Moussi je pristaša Zine El Abdine Ben Alija, koji je svrgnut u revoluciji u zemlji 2011. godine.

Do referenduma je ostalo manje od tri tjedna, no kako je određen minimalni broj glasača koji mu se treba odazvati da bi bio valjan, promjene bi mogle stupiti na snagu i uz relativno mali odaziv birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!