Tuniska premijerka imenovala novu vladu u jeku krize

13:23 / 11.10.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Tunis

Tunis

Foto: Zoubeir Souissi / REUTERS

Tunis je imenovao novu vladu u ponedjeljak, 11 tjedana nakon što je predsjednik Kais Sajed svrgnuo premijera i suspendirao parlament kako bi preuzeo gotovo potpunu kontrolu u koracima koje njegovi kritičari nazivaju pučem.

Premijerka Nadžla Buden, koju je Sajed imenovao prošlog mjeseca, rekla je da će glavni prioritet vlade biti suzbiti korupciju, no iako se Tunis suočava s prijetećom fiskalnom krizom, nije spomenula program gospodarskih reformi.

- Uvjeren sam da ćemo od frustracije prijeći u nadu ... Upozoravam sve koji će prijetiti državi, rekao je Sajed na svečanosti.

Buden je zadržala ministre financija i vanjskih poslova koje je postavio Sajed, a Taufika Šarfedina imenovala je ministrom unutarnjih poslova.

Imenovanje vlade dugo su tražili i domaći politički akteri i strani donatori, uz jasno Sajedovo određenje o roku potrebnom da zemlja iziđe iz krize.

Sajedovi potezi doveli su u pitanje demokratska postignuća Tunisa od revolucije 2011. koja je inspirirala arapsko proljeće, a također su odgodili napore da se od Međunarodnog monetarnog fonda traži paket financijske pomoći.

Tunis se suočava s brzo prijetećom krizom u javnim financijama, a MMF je ranije najavio da će pregovarati samo na temelju vladinih prijedloga za vjerodostojne reforme.

Prošlog mjeseca, Sajed je odbacio većinu ustavnih članaka rekavši da može vladati ukazom i sam kontrolirati vladu tijekom izvanrednog stanja za koje se ne zna koliko će trajati.

On je već postavio nekoliko članova novog kabineta za vršitelje dužnosti ministara ubrzo nakon svoje intervencije u srpnju i čistke brojnih visokih dužnosnika iz vlade, regionalnih položaja i snaga sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!