Turisti na La Palmi gledaju vulkan unatoč jakom potresu

30.10.2021.

10:46

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Turisti gledaju vulkan unatoč potresu

Turisti gledaju vulkan unatoč potresu

Foto: Borja Suarez / REUTERS

Kanarski otok La Palmu, gdje je prije 40 dana erumpirao vulkan, jutros je pogodio potres od 5,1 prema Richteru, no znatiželjni turisti nastavljaju pristizati onamo tijekom produženog vikenda.

Potres s epicentrom u Starom vrhu (Cumbre vieja), odakle danima šiklja lava, osjetio se u 7.24 po lokalnom vremenu, izvijestio je Nacionalni geografski institut (IGN). Svaki se dan osjeti desetak potresa, a dosad je najsnažniji iznosio 4,9 prema Richteru.

Tijekom produženog vikenda u povodu Svih svetih na La Palmi se očekuje oko 10.000 posjetitelja koji žele uživo gledati prizor izbijanja lave. Karte za brodove i avione za ovaj vikend su rasprodane, izvijestio je lokalni turistički ured.

Turizam sudjeluje s 20 posto u BDP-u ovog otoka. Otkada je 19. rujna erumpirao vulkan, popunjenost hotela je pala sa 70 posto na 40 posto. U subotu je, međutim, skočila na 90 posto.

I dok jedni pristižu kako bi se divili fenomenu, drugi su napustili domove u podnožju kratera. Oko 7000 stanovnika moralo se iseliti iz ugroženog područja. Krajem idućeg tjedna prve bi se obitelji, privremeno smještene u hotelima, trebale useliti u 18 nastambi namijenjenih stradalnicima. Do kraja godine ili početkom 2022. svi evakuirani stanovnici trebali bi dobiti nove domove.

Lava je prekrila područje od 941,5 hektara, ali nitko nije poginuo niti je ozlijeđen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!