Turković upozorila Dačića: Dolazite li 9. siječnja ugrožavate međudržavne odnose

06.01.2023.

17:03

Autor: Hina/HRT/A.V.

Bisera Turković

Bisera Turković

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković upozorila je šefa srbijanske diplomacije Ivicu Dačića da će njegov eventualni dolazak na obilježavanje 9. siječnja kao dana Republike Srpske prouzročiti pogoršanje međudržavnih odnosa.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, kako je najavljeno, trebao bi doputovati 9. siječnja u Istočno Sarajevo gdje vlasti RS predvođene Miloradom Dodikom planiraju veliku paradu uz sudjelovanje naoružanih pripadnika policije.


Zajedno s Dačićem u BiH bi u ponedjeljka trebalo stići još nekoliko ministara iz srbijanske vlade a predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da u tom izaslanstvu bude i njegov sin Danilo.

Ministrica Turković poručila je svom srbijanskom kolegi Dačiću kako on i stali članovi vladina izaslanstva nisu dobro došli u BiH tog dana.


- Dolazak visokog izaslanstva Republike Srbije i sudjelovanje u neustavnim aktivnostima izravno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, stoji u poruci koju je Turković poslala Dačiću.


Podsjetila ga je na pravomoćne presude Ustavnog suda BiH koji je utvrdio kako RS obilježavanjem 9. siječnja narušava obveze koje proistječu iz Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije te Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda te ustav BiH.


Istaknula je i kako je neprovođenje odluka Ustavnog suda u BiH tretirano kao kazneno djelo odnosno kako se organizatori spornih proslava mogu suočiti s kaznenim progonom.


Najava još jednog obilježavanja 9. siječnja kao dana RS prouzročila je brojne osude u Federaciji BiH zbog čega su neke bošnjačke udruge zaprijetile prosvjedima u ponedjeljak na crti međuentitetskog razdvajanja.


Iz sarajevske su policije najavili kako će zbog parade u Istočnom Sarajevu poduzeti dodatne mjere sigurnosti kako bi spriječili moguće izgrede i provokacije.


Vlasti RS obilježavaju 9. siječnja u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano proglasila "srpsku republiku" što je bio uvod u rat i masovne progone Hrvata i Bošnjaka s teritorija koji je sada u sastavu RS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!