14:02 / 27.03.2022.

Autor: HRT/IMS/V.G.

Turska: Ako svi spale mostove s Rusijom, tko će pregovarati s Moskvom

Putin i Erdogan

Putin i Erdogan

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Turska i ostale države moraju nastaviti razgovarati s Rusijom da bi pridonijele okončanju rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju glasnogovornik turskoga predsjednika, Ibrahim Kalin, dodavši kako Kijev treba snažniju potporu da bi se obranio od agresora.

Turska je članica NATO-a i održava dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom te pokušava posredovati u višemjesečnom sukobu.

- Ako svi spale mostove s Rusijom, tko će onda na kraju s njima razgovarati, rekao je Ibrahim Kalin na međunarodnome forumu koji se održava u Dohi.

- Ukrajince treba podržati svim mogućim sredstvima da bi se mogli braniti, ali se i ruska strana mora saslušati, na ovaj ili onaj način", da bi se i pritužbe Rusije mogle razumjeti, dodao je Kalin.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Zapad da njegovoj zemlji pošalje tenkove, zrakoplove i projektile kako bi se mogla braniti od ruskih napada.

Zapad je na rusku invaziju odgovorio uvođenjem oštrih ekonomskih sankcija Moskvi.

Ankara rusku invaziju smatra neprihvatljivom, no načelno se protivi zapadnim sankcijama i nije im se priključila.

Tursko gospodarstvo, otprije opterećeno valutnom krizom iz prosinca, uvelike se oslanja na rusku energiju, trgovinu i turizam, a otkako je 24. veljače počeo rat, tisuće Rusa stiglo je u Tursku, smatrajući je sigurnim utočištem od nametnutih sankcija.

Ahmet Burak Daglioglu, šef turskog ureda za ulaganja, sudionicima foruma je kazao da neke ruske tvrtke svoje poslovanje postupno premještaju u Tursku.

Kada su ga na panelu upitali o tomu posluje li Turska s bilo kime tko bi mogao biti od koristi ruskome predsjedniku Vladimiru Putinu, odgovorio je: "Ne jurimo niti težimo za bilo kakvim ulaganjima ili kapitalom koji su pod upitnikom".

U međuvremenu su u turska ljetovališta uplovile dvije superjahte povezane s ruskim milijarderom Romanom Abramovičem.

Nastojeći izolirati Putina i njegova saveznike zbog ruske invazije na Ukrajinu zapadne vlade su sankcijama kaznile Abramoviča i još neke ruske oligarhe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!