07:48 / 21.01.2018.

Autor: HRT

Turska izvela nove udare na kurdske ciljeve u Siriji

-

-

Foto: - / -

Cilj vojne operacije, poručio je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin, je osigurati mir i sigurnost za naš narod, zaštititi teritorijalni integritet Sirije i ukloniti sve terorističke elemente u regiji.
Turske kopnene snage ušle su u sjevernu sirijsku pokrajinu Afrin gdje su pojačani i turski topnički napadi na kurdske militante koje žele udaljiti od svoje granice, javljaju mediji pozivajući se na izjavu turskog premijera Binalija Yildrima.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan dan prije objavio je početak vojne operacije u Afrinu, pokrajini pod kurdskom kontrolom, nakon što je  turska vojska počela gađati ciljeve s druge strane granice.

Ankara tvrdi da na tom području djeluju militanti triju kurdskih skupina - Radničke stranke (PKK), sirijske Stranke demokraske unije (PYD) i  sirijsko-kurdske milicije YPG koja uživa potporu SAD-a, ali je Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Turska u sklopu vojne operacije pokušava uspostavi 30-kilometarsku sigurnu zonu. Druga najveća vojna sila NATO-a ušla je s kopnenim jedinicama u sjevernu Siriju malo poslije 11 sati, javili su turski mediji. Vojska je priopćila da je identificirala 153 mete, uključujući skloništa i skrovišta kojima se koriste kurdski militanti.

YPG je potvrdio da je u turskim udarima poginulo šestero civila i troje boraca, a 13 civila je ranjeno. Ta kurdska milicija, zaslužna i za poraz tzv. Islamske države (IS), optužuje Tursku za napade na civila područja i kamp za raseljene.

Vojna operacija, poručio je na Twitteru Erdoganov glasnogovornik Ibrahim Kalin, ima za cilj osigurati mir i sigurnost za naš narod, zaštititi teritorijalni integritet Sirije i ukloniti sve terorističke elemente u regiji.

Erdogan je najavio da nakon operacije za Afrin slijedi Manbidž. On je u više navrata rekao da će poraziti sirijsku kurdsku miliciju u Afrinu koju smatra sigurnosnom prijetnjom za Tursku.

Izravna vojna akcija na teritoriju koji drže kurdski militanti otvara novu frontu u sirijskome građanskom ratu. U trenutku kad su odnosi Ankare i Washingtona na prijelomnoj točki, ovom se vojnom akcijom Ankara sukobljava s Kurdima koji imaju američku potporu.

Američki State Department pozvao je Tursku da se usredotoči na borbu protiv militanata Islamske države, a turske je operacije za Afrin nazvao destabilizirajućima. Prema turskim izvorima sirijski pobunjenici okupljeni u Slobodnoj sirijskoj vojsci na terenu pomažu tursku akciju u Afrinu. Oni su ušli u grad Afrin kojega drže kurdski militanti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!