Turska lira izgubila više od trećine vrijednosti

10.08.2018.

18:58

Autor: Hina

default error photo
Erdogan je pozvao sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv gospodarskog rata.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je sugrađane da prodaju svoje devize ne bi li pomogli turskoj liri koja je doživjela nagli pad, rekavši da je riječ o "nacionalnoj borbi" protiv "gospodarskog rata" koji se, kako tvrdi, vodi protiv Turske, dok je istodobno američki predsjednik Donald Trump najavio da će povećati carine na turski čelik i aluminij.

"Ako imate dolare, eure ili zlato u svojim madracima, pođite u banku i zamijenite ih za tursku liru. To je pitanje nacionalne borbe", rekao je Erdogan u govoru u Bayburtu, na sjeveroistoku zemlje, koji je prenosila televizija.
"Tako će moj narod odgovoriti onima koji su nam objavili gospodarski rat", dodao je Erdogan optuživši tajanstveni "lobi kamatnih stopa" koji nije pobliže definirao.

Trump je gotovo istodobno na Twitteru najavio da će SAD povećati carine na turski čelik i aluminij. "Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažni dolar. Aluminij će sada biti na 20 posto, a čelik na 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!", napisao je Trump.

Erdoganove izjave zasad ne pridonose smirivanju zabrinutih tržišta, a dolaze u trenutku kada je turska lira u petak doživjela nagli pad, izgubivši više od 7 posto vrijednosti u odnosu na dolar i prvi put se nakratko mijenjala više od šest lira za zelenu novčanicu. Pad turske lire koja je od početka godine izgubila više od trećine vrijednosti, događa se u prilikama diplomatske krize sa Sjedinjenim Državama i pojačanog nepovjerenja stručnjaka u gospodarsku politiku Ankare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!