Turska lira vrijedi upola manje, a Erdogan spominje rat za financijsku neovisnost

19.12.2021.

18:41

Autor: HRT/Hina

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Bernadett Szabo / REUTERS

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je već prije u Turskoj smanjio inflaciju na oko 4% i kaže kako će to ubrzo opet napraviti, dok je istovremeno godišnji porast cijena veći od 21% zahvaljujući njegovom pritisku za smanjenje kamatnih stopa koje je uzrokovalo urušavanje lire. Erdogan tvrdi kako je nova politika temeljena na niskim kamatnim stopama dio uspješnog "rata za ekonomsku neovisnost", ali većina ekonomskih stručnjaka ovaj potez naziva bezumnim pa predviđaju rast inflacije od preko 30%.

Lira je dostigla rekordno nisku vrijednost od od gotovo 17 lira za jedan američki dolar u petak nakon što su izraženi strahovi od inflacijske spirale. Po sadašnjem stanju, lira je u ovoj godini izgubila 55% svoje vrijednosti, a 37% te vrijednosti izgubljeno je u posljednjih 30 dana. Na susretu s mladima iz Afrike koji je emitiran u nedjelju, Erdogan je ponovio svoje neortodoksno shvaćanje po kojem kamatne stope uzrokuju povećanje cijena i dodao kako se nada da će se inflacija ubrzo smanjiti.

Inflacija je u Turskoj 2011. pala na četiri postio, prije nego što je počela postupno rasti od 2017. U studenom je porasla za 3.5%, na 21.3% godišnje. Mnogi Turci smatraju da povećanje minimalnih plaća od 50% neće biti dovoljno. Također se očekuje da bi povećanje moglo dovesti do inflacije potrošačkih cijena od 3.5 do 10 posto.

Sve više kritika

U subotu je najveća turska poslovna grupacija TUSIAD pozvala vladu da napusti politiku niskih stopa i vrati se "pravilima ekonomske znanosti". Opozicijske stranke optužile su Erdogana za uzrokovanje jedne od najvećih kriza turske valute i pozvale na hitne izbore, dok nekoliko anketa pokazuje da je potpora za predsjednika i vladajuću AK stranku najnižoj razini u više godina. Numan Kurtulmus, zamjenik Erdogana u stranci AK, rekao je da se vlada trudi riješitii ekonomske nedaće, ali dodaje da neće odustati od nove politike.

Izbori će se održati sredinom 2023. godine. Erdogan, koji je na vlasti 20 godina, tvrdi da neće biti prijevremenih izbora. Na tisuće ljudi ovaj vikend su prosvjedovale u Istanbulu i jugoistočnom gradu Diyarbakiru zbog porasta životnih troškova. Neke trajektne linije koje prometuju u i iz Istanbula u nedjelju su obustvaljenei zbog neodrživih cijena poslovanja uzrokovanih padom lire, rekli su operateri.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!