12:21 / 13.10.2020.

Autor: Hina

Turska nastavlja s akcijama protiv Gulenove mreže

Fethullah Gulen (Foto: REUTERS/Charles Mostoller)

Fethullah Gulen (Foto: REUTERS/Charles Mostoller)

Foto: - / REUTERS

Riječ je o novoj akciji u sklopu četverogodišnjeg obračuna s mrežom pristaša tog islamskog klerika koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama.
Turske vlasti izdale su u utorak uhidbene naloge za 110 osoba, većinom aktivnih vojnika, u sklopu akcije protiv pristaša Fethullaha Gulena kojeg vlada optužuje da je organizirao neuspjeli državni udar 2016., objavila je državna televizija.

Riječ je o novoj akciji u sklopu četverogodišnjeg obračuna s mrežom pristaša tog islamskog klerika koji živi u egzilu u Sjedinjenim Državama. Gulen niječe da je upleten u pokušaj državnog udara u srpnju 2016. u kojem je poginulo gotovo 250 ljudi.

Vlasti su akciju pokrenule iz obalnog grada Izmira, a za sumnjivcima se traga u 26 pokrajina, objavila je televizija TRT Haber. Druge pojedinosti nisu poznate.

Od pokušaja državnog udara u pritvoru je završilo gotovo 80.000 ljudi, a gotovo 150.000 državnih službenika, vojnih i drugih dužnosnika smijenjeno je ili suspendirano s dužnosti. Iz vojske je protjerano više od 20.000 ljudi.

Aktivisti za ljudska prava i zapadni saveznici kritiziraju razmjere tih mjera, smatrajući da vlada koristi državni udar kao izgovor za gušenje disidenata. Vlada odbacuje te optužbe tvrdeći da su mjere nužne radi nacionalne sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!