Turska: "Neutralizirano" 326 kurdskih militanata u ofenzivi

25.11.2022.

10:47

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Turska je objavila da je "neutralizirano" više od 300 kurdskih militanata u ofenzivi koja je pokrenuta u nedjelju u sjevernoj Siriji i sjevernom Iraku.

- Operacija Claw-Sword je u tijeku uz osvetničke napade zrakom i kopnenim vozilima za potporu. Do sada je neutralizirano 326 terorista, citirala je državna novinska agencija Anadolu izjavu ministra obrane Hulusija Akara.

Ankara koristi izraz "neutralizirani" za ubijene ili zarobljene militante. Operacija je usmjerena na Jedinice narodne zaštite (YPG) i zabranjenu Kurdistansku radničku stranku (PKK).

Akcija je uslijedila tjedan dana nakon bombaškog napada u Istanbulu u kojem je ubijeno šest osoba, a ranjeno više od 80. Ankara za napad okrivljuje YPG i PKK, obje skupine odbacuju te optužbe.

U međuvremenu je Akar demantirao izvješća da je u turskim udarima pogođeno područje blizu američke baze u Siriji.

-Ne dolazi u obzir da bismo naštetili koalicijskim snagama ili civilima, rekao je ministar.

Washington podržava YPG u borbi protiv militanata Islamske države. Upozorio je da bi turska ofenziva mogla ugroziti te napore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!