22:59 / 23.07.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Turska odbacuje kritike UN-a u vezi Cipra

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: Yves Herman / REUTERS

Turska je u petak odbacila osudu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda turske podrške podjeli Cipra i njezinim planovima ponovnog otvaranja jednog obalnog grada ispražnjenog od izvornih stanovnika, ciparskih Grka. 

- Odbacujemo deklaraciju Vijeća sigurnosti UN-a u vezi plana ponovnog otvaranja ljetovališta Varoša, kao i izjave raznih zemalja koje se temelje na neopravdanim zahtjevima koji su neskladu sa stvarnošću na otoku, poručilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju i dodalo da više desetaka godina napora nisu omogućili postizanje federalnog statusa otoka Cipra zbog "nepopustljivog stajališta ciparsko-grčke administracije". 


Taj sredozemni otok je podijeljen od 1974. između Republike Cipra, članice Europske unije na jugu otoka i Turske Republike Sjeverni Cipar (RTCN), samoproglašene 1983. koju priznaje jedino Turska. 


Vijeće sigurnosti UN-a (VS UN) u petak je jednoglasno prihvatilo deklaraciju o rješenju ciparskog sukoba "temeljenu na federaciji dviju jednakih političkih zajednica i zona" izrijekom osudivši "jednostrane akcije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana protivne rezolucijama" Vijeća.


Članovi Vijeća "osuđuju najavu turskog predsjednika (Recepa Tayyipa Erdogana) i čelnika ciparskih Turaka od 20. srpnja 2021. o novom otvaranju dijela zatvorene zone Varoše".


VS UN duboko žali zbog tih jednostranih akcija koje su protivne prethodnim rezolucijama i izjavama, dodaje se.


Nadalje Vijeće traži da se odmah povuče ta mjera otvaranja kao i "sve promjene izvedene u Varoši od listopada 2020."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!