13:26 / 22.01.2018.

Autor: HRT

Turska ofenziva dodatno povećala napetosti u sirijskom sukobu

-

-

Foto: - / -

"Maslinova grančica" - vojnom operacijom mirotvorna naziva Turska je u subotu počela ofenzivu čiji je cilj osvajanje kurdske enklave Afrin, u pokrajini Aleppo na sjeverozapadu Sirije.
Nakon zračnih napada, u sjevernu sirijsku pokrajinu Afrin ušle su turske kopnene snage. Pojačani su i turski topnički napadi na kurdske militante koje Turci žele udaljiti od svoje granice. To je dovelo do novih napetosti jer tijekom pobune protiv Assadova režima, Kurdi su bili američki saveznici.

"Maslinova grančica" - vojnom operacijom mirotvorna naziva Turska je u subotu počela ofenzivu čiji je cilj osvajanje kurdske enklave Afrin, u pokrajini Aleppo na sjeverozapadu Sirije. Nakon što su deseci turskih bombardera, praćeni jakom topničkom vatrom, napali ciljeve koje drže Kurdi, turske su kopnene snage prešle granicu zauzevši nekoliko sela, ušavši tako najmanje 5 kilometara u Siriju. Ankara sirijsku kurdsku miliciju, Narodne zaštitne snage, koje čine okosnicu sirijskih demokratskih snaga, glavnog američkog saveznika u Siriji protiv Islamske države, smatra terorističkom organizacijom i sigurnosnom prijetnjom zbog njezine povezanosti s kurdskim pobunjenicima koji se bore u jugoistočnoj Turskoj. Uz turske vojnike je i 25 tisuća proturskih pobunjenika iz Slobodne vojske Sirije.

"Bitno je da Afrin vratimo natrag njegovim pravim vlasnicima. Štoje naš cilj? Je li 3 i pol milijuna Sirijaca na našoj zemlji? Jest! Naš je cilj vratiti našu sirijsku braću na njihovu zemlju!", poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Sirijska kurdska milicija tvrdi, pak, da je odbila turske napade, potkrepljujući to videosnimkom svoje rakete koja je pogodila tursko oklopno vozilo. Navode da je poginulo 14 turskih vojnika i njihovih sirijskih pomagača. I turski gradovi na granici sa Sirijom, Reyhanli i Kilis, cilj su njihova dalekometnog topništva. Poginula je najmanje jedna osoba, deseci su ranjeni, mnogi od njih u kritičnom su stanju.

Nakon napada iz zraka, turske su kopnene snage ušle oko 5 kilometara na područje sjeverne Sirije, osvojivši nekoliko sela.

Planovi za Maslinovu grančicu ubrzani su kad je SAD početkom siječnja najavio da će pomoći anti-IS savezu, koji su formirali Kurdi i etničke arapske milicije, gradeći tako novu "graničnu sigurnosnu silu" kako bi se spriječio povratak džihadističkih boraca.

Francuska je zatražila od Ankare trenutačan prekid vatre i povlačenje snaga. Naime, turska je ofenziva dodatno povećala napetosti u već kompliciranom sirijskom sukobu, prijeteći daljnjim zatezanjem odnosa između NATO-ovih saveznika Turske i Sjedinjenih Država. Iako je turski predsjednik Erdogan obećao "vrlo brzo" slamanje Narodnih zaštitnih snaga, Bijela je kuća pozvala Ankaru na "suzdržavanje" kako bi se izbjegle civilne žrtve.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!