11:18 / 25.10.2020.

Autor: Hina

Turska opet produljila istraživačku misiju u Sredozemlju

Foto: REUTERS/Yoruk Isik

Foto: REUTERS/Yoruk Isik

Foto: - / REUTERS

I dalje u svijetu vlada velika zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba Grčke i Turske. Obje zemlje izvode vojne manevre u kojima sudjeluju fregate i borbeni zrakopolovi.
Turska je ponovo produljila seizmičku istraživačku misiju u istočnom Sredozemlju, nedaleko od grčkog otoka Rodosa, priopćila je u nedjelju turska mornarica.

➡️ Grčka ne želi pregovarati s Turskom dok ne povuče brod
➡️ Grčka kritizira slanje turskog broda  u istočno Sredozemlje

Prema najnovijoj odluci, istraživački brod "Oruc Seit" misiju će nastaviti do 4.  studenoga. Prije dva tjedna Turska je u istočno Sredozemlje vratila brod koji traga za prirodnim plinom i time ponovo izazvala svađu sa susjednom Grčkom.

Grčka i Europska unija smatraju da je tursko bušenje u istočnom Mediteranu nelegalno, no Ankara uzvraća da istraživanja provodi u vlastitoj ekonomskoj zoni. I dalje u svijetu vlada velika zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba Grčke i Turske. Obje zemlje u tom području izvode vojne manevre u kojima sudjeluju fregate i borbeni zrakopolovi.

U petak su dva partnera u NATO-u odgodila vojne vježbe planirane za sljedeći tjedan, potez koji se tumači kao znak popuštanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!