Turska oslobodila izraelski par pritvoren zbog fotografiranja Erdoganove rezidencije

18.11.2021.

10:51

Autor: V.K./HRT/Hina

Turska oslobodila izraelski par

Turska oslobodila izraelski par

Foto: Ammar Awad / Reuters

Turska je oslobodila u četvrtak izraelski par pritvoren zbog fotografiranja rezidencije predsjednika Tayyipa Erdogana u Istanbulu i osumnjičen za špijuniranje, optužbe koje je Izrael opovrgnuo.

Mordi and Natali Oknin uhićeni su 9. studenoga. Turski državljanin, koji je bio u društvu izraelskog para, također je uhićen pod optužbom za političku i vojnu špijunažu, objavila je državna novinska agencija Anadolija.

Obitelj uhićenih rekla je da je par, vozači izraelske najveće autobusne kompanije, bio na odmoru.

Njihov je slučaj postao poznat u Izraelu, čiji su odnosi godinama zategnuti jer je Erdogan s islamističkim korijenima zagovarao palestinsku stvar.

- Hvala cijeloj zemlji Izraelu. Hvala svima koji su pomogli i podržali nas da se oslobodimo, rekla je novinarima Natali Oknin pošto su se ona i Mordi unajmljenim privatnim zrakoplovom vratili u Tel Aviv.

Izrael je opovrgnuo optužbe za špijunažu protiv para rekavši da ne rade ni za koju izraelsku državnu agenciju i poslao visokog izaslanika u Tursku da taži njihovo puštanje na slobodu.

U zajedničkoj izjavi, premijer Naftali Bennett i ministar vanjskih poslova Yair Lapidn zahvalili su Erdoganu i turskoj vladi "na suradnji".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!