18:28 / 08.07.2018.

Autor: HRT

Turska otpustila još 18 tisuća javnih službenika

-

-

Foto: - / -

Kritičari Erdogana optužuju da koristi pokušaj puča kako bi suzbio otpor u državi, dok Ankara tvrdi da su te mjere potrebne za borbu protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti.
Turska je otpustila više od 18.000 javnih službenika od kojih su pola pripadnici policije, a to se događa uoči ovomjesečnog očekivanog ukidanja dvogodišnjeg izvanrednog stanja uvedenog nakon pokušaja puča u srpnju 2016. godine. 

Odluka o otpuštanju dolazi nakon pobjede turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i njegove stranke na izborima u lipnju te uoči njegove inauguracije u ponedjeljak čime kreće novi predsjednički politički sustav koji je Erdogan malom većinom izborio na referendumu u travnju prošle godine. 

Otpušeno je 199 akademika sa sveučilišta diljem zemlje, kao i više od 5 tisuća pripadnika oružanih snaga. 

Turske vlasti dosad su otpustile oko 160 tisuća službenika. Među onima koji su i pritvoreni njih više od 50 tisuća službeno je optuženo i čekaju dovršetak procesa u zatvoru. 

Kritičari Erdogana optužuju da koristi pokušaj puča kako bi suzbio otpor u državi, dok Ankara tvrdi da su te mjere potrebne za borbu protiv prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!