Turska planira ograničiti ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more

27.02.2022.

19:13

Autor: HRT/Hina

Turska planira ograničiti ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more

Turska planira ograničiti ulazak ruskih ratnih brodova u Crno more

Foto: Yoruk Isik / REUTERS

Turska je promijenila svoju retoriku nazvavši ipak ruski napad na Ukrajinu ratom i obećala provedbu dijelova međunarodnog pomorskog sporazuma kako bi ograničila prolazak ruskih ratnih brodova iz Sredozemlja u Crno more.

Ukrajina je pozvala Tursku da blokira daljnji ulazak ruskih brodova u Crno more, odakle su ruske snage započele prodor na južnu obalu Ukrajine. Najmanje je šest ruskih ratnih brodova i podmornica prošlo ovaj mjesec kroz turske tjesnace.

Sada više nije riječ o samo nekoliko zračnih napada, situacija u Ukrajini službeno se može nazvati ratom. Stoga ćemo provesti Konvenciju iz Montreuxa, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu za CNN Turk.

Balansirajući između obveza prema Zapadu i svojih bliskih veza s Rusijom, Turska je rusku invaziju na Ukrajinu opisivala kao neprihvatljivu, sve dosad, kada je taj napad službeno nazvala ratom.

Ovaj retorički pomak omogućio je Turskoj da se pozove na članke Konvencije iz Montreuxa, donesene 1936., koja joj dopušta da ograniči prolazak plovila kroz svoje tjesnace Bospor i Dardanele u slučaju rata ili druge ugroze.

No turski je ministar Cavusoglu naglasio da Turska ne može blokirati prolazak svim ruskim ratnim brodovima koji idu prema Crnom moru zbog klauzule sporazuma prema kojoj se izuzimaju oni brodovi koji se vraćaju u svoju registriranu bazu.

Turska inače ima dobre odnose i s Rusijom i s Ukrajinom. Dok druge članice NATO-a uvode sankcije Rusiji, Turska tu nema puno prostora za manevar jer bi prevelike sankcije mogle ugroziti uvoz ruskih energenata i naštetiti turskoj trgovini i turizmu, u trenutku kada je gospodarstvo te zemlje u velikim problemima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!