12:07 / 17.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Turska počela vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika u Iraku

Ilustracija (zhengsiyuan/XINHUA/PIXSELL)

Ilustracija (zhengsiyuan/XINHUA/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Turska je počela novu vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka.
Turska je počela novu vojnu operaciju protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka, objavilo je ministarstvo obrane nakon niza zračnih udara.

Udari su izvedeni na položaje Kurdske radničke stranke (PKK) i drugih terorističkih skupina, navodi ministarstvo ne imenujući ih.

Državna mreža TRT izvijestila je da su stotine vojnika ušle na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak. Topništvo je tuklo više od 150 ciljeva, javlja novinska agencija Anadolu.

Riječ je o drugoj operaciji zadnjih dana na sjeveru Iraka pošto su u ponedjeljak mete bile u području planina Qandil blizu granice s Iranom.

Službeni Bagdad osudio je napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava.

Turska često u Iraku napada položaje PKK-a  koji ima glavni stožer u planinskom lancu Qandil.

Tursko ministarstvo obrane opravdalo je novu operaciju kao "legitimno pravo na samoobranu" od PKK-a i drugih terorističlih skupina za koje kaže da napadaju turske položaje i baze.

Turska, Sjedinjene Države i Europska unija smatraju PKK terorističkom organizacijom.

Najmanje je 40.000 ljudi poginulo u tri desetljeća dugom sukobu između PKK-a i Turske. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK. Od tada Turska redovito tuče položaje PKK-a u pretežito Kurdima naseljenom području na jugoistoku Turske kao i njihove položaje na sjeveru Iraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!