12:29 / 07.03.2020.

Autor: Elizabeta Gojan/Dragan Nikolić/D.M./S.M./HRT

Turska policija ispaljuje suzavac i vodene topove

Foto: Marko Djurica/REUTERS

Foto: Marko Djurica/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Nastavljene su provokacije turske policije na granici s Grčkom. Sa zadovoljstvom je primljena vijest s Lezbosa da su grčki antifašisti pretukli njemačke neonaciste.
Ne smiruju se napetosti na grčko-turskoj granici. Migranti su na policiju bacali kamenje, a ona ih je rastjerivala suzavcem i vodenim topovima. I dok se traži rješenje za novonastalu migrantsku krizu, Europska unija poslala je oštru poruku Turskoj kako neće dopustiti da je ucjenjuje.

"Migranti su Erdoganu poslužili kao ljudski čip u pokeru s EU-om" 

- Među tisućama nesretnika na tursko-grčkoj granici danas se raspravlja o ukazu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erogana obalnoj straži da zapriječi svaki migrantski pokušaj da stignu preko Egejskog mora do EU-a. Mnogi iščitavaju taj potez kao pomno planirani potez Erdogana u političkom nadmudrivanju s EU-om, nakon što se suglasio s Putinom o primirju na području Idliba. Sa zadovoljstvom je jučer primljena i vijest s Lezbosa da su grčki antifašisti pretukli njemačke neonaciste koji su stigli na otok da bi, kako kažu, lovili migrante i branili Europu. Grčke sigurnosne snage protjerale su ih s otoka, javio je za Dnevnik u podne Dragan Nikolić.Turskoj, koja je izazvala novu krizu otvorivši granicu prema Grčkoj migrantima, ministri vanjskih poslova zemalja EU-a iz Zagreba su poslali oštru poruku. EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje, a migrante su pozvali da prestanu pokušavati prijeći u Grčku. No Ankara je odmah optužila Bruxelles da iskorištava migrante kao političko oruđe i dopušta kršenje međunarodnih zakona.

Tjedan dana nakon što je otvorio granice svoje zemlje migrantima, Erdogan je odlučio  da im više neće dopustiti odlazak u susjednu Grčku  Egejskim morem zbog opasnosti takvog putovanja.

Erdogan u ponedjeljak putuje u Bruxelles kako bi razgovarao o migrantskoj krizi na tursko-grčkoj granici, objavila je državna televizija TRT. Naime, ugovorom iz 2016. Ankara je pristala zaustavljati migrante u zamjenu za europska sredstva za integraciju sirijskih izbjeglica u Turskoj. U njoj se već nalazi oko 4 milijuna migranata, od kojih je 3,6 milijuna iz Sirije. Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponavlja da je dogovor Europe i Turske "mrtav". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!