Turska policija suzavcem na žene koje prosvjeduju protiv rodnog nasilja

25.11.2021.

21:02

Autor: V.G./Hina/HRT

Prosvjed

Prosvjed

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Turska policija ispalila je u četvrtak suzavac na nekoliko stotina žena koje su prosvjedovale u Istanbulu protiv rodnog nasilja i i protiv istupanja iz Istanbulske konvencije, međunarodnog sporazuma o zaštiti žena. 

Prosvjednice s transparentima poput "Borit ćemo se dok ne postignemo ono što želimo" zahtijevale su od predsjednika Recepa Tayipa Erdogana da se nakon izlaska zemlja vrati u Istanbulsku konvenciju, prenose novinari agencije France presse.

Turska je u srpnju službeno napustila taj međunarodni sporazum, prvi koji donosi obvezujuće pravne norme za suzbijanje rodno uvjetovanog nasilja.

Konzervativci u vladajućoj stranci AKP tvrde da taj sporazum potiče homoseksualnost i ugrožava tradicionalnu obitelj.

Uz transparente poput "Ne prešućuj muško nasilje" prosvjednice su željele proći ulicom Isiklal, jednom od najpoznatijih arterija Istanbula.

Povorka je pokušala proći pokraj policijskih barikada, ali tada je policija okupljene rastjerala suzavcem.

Od početka godine u Turskoj je ubijeno 345 žena, prema platformi We Will Stop Feminicide, a 2020. godine 410.

Nekoliko aktivistica za zaštitu ženskih prava je izjavilo agenciji France presse da se žene osjećaju ugroženije i manje zaštićene od kada je Turska istupila iz Istanbulske konvencije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!