Turska ponovno nagovijestila da će blokirati finsko i švedsko članstvo u NATO-u

18.07.2022.

20:57

Autor: Hina/HRT/V.G.

Turska nagovijestila da će blokirati Finsku i Švedsku

Turska nagovijestila da će blokirati Finsku i Švedsku

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Turska je u ponedjeljak podsjetila NATO saveznike da može "zamrznuti proces" proširenja saveza kojim bi se uključile Finska i Švedska ako ne osjeti da su ispunjeni njezini uvjeti za proširenje.

Finska i Švedska dugo su odbijale članstvo u NATO savezu, no nakon ruske invazije Ukrajine ove godine, dvije zemlje su odlučile da je članstvo u Savezu sigurnija opcija.

Međutim, Turska je postavila brojne blokade, obrazlažući da je skeptična oko članstva zemalja za koje kaže da podržavaju terorizam, što se odnosi na osobe čije izručenje želi Turska, a koje imaju prebivalište u dvjema skandinavskim zemljama.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužuje dvije zemlje da skrivaju članove sirijske YPG kurdske milicije, kao i članove pokreta Gulenist.

Smatra se da YPG ima poveznice s terorizmom, ali neke zapadne zemlje smatraju ju najučinkovitijom borbenom snagom na tlu Sirije protiv islamističkih ekstremističkih skupina.

Članovi mreže Gulenist su optuženi za organizaciju pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine.

U izjavi u ponedjeljak, Erdogan je izdvojio Švedsku da čini loš posao i podsjetio je svijet da svih 30 NATO članica mora donijeti odgovarajuću legislativu da bi se primile nove članice. Oko pola NATO članica je to dosad već učinilo.

Finska i Švedska su s Turskom u lipnju potpisale formalne sporazume te je Istanbul nakon toga odustao od protivljenja da se proširi članstvo saveza.

No Erdogan je rekao da je taj sporazum uključivao da Švedska pošalje 70 "terorista" natrag u Tursku. Toga međutim, piše agencija dpa, u sporazumu nije bilo iako su se zemlje obvezale na pojednostavljivanje izručenja.

Švedska je rekla da se nije složila sa slanjem bilo koga od svojih državljana u Tursku.

Oni koji nemaju državljanstvo mogli bi biti deportirani, no samo u zemlje čiji je pravni sustav u skladu sa švedskim i s Europskom poveljom o ljudskim pravima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!