Turska poziva Rusiju na prekid vojnih operacija u Ukrajini

26.02.2022.

15:01

Autor: HRT/Hina/AFP

Ruski i turski predsjednici

Ruski i turski predsjednici

Foto: Pavel Golovkin / REUTERS

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u telefonskom je razgovoru u subotu pozvao svojega ruskog kolegu Sergeja Lavrova da prekine vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je turski diplomatski izvor.

Turska je dosad u više navrata osudila "neprihvatljivu" odluku Rusije o invaziji na Ukrajinu.

Cavusoglu je Lavrovu kazao da daljnja eskalacija vojnih napetosti nikome neće biti od koristi, rekao je turski diplomatski izvor, želeći ostati anoniman.

Turska je ponudila posredovanje između dviju zemalja kako bi se pokušao izbjeći sukob Moskve i Kijeva.

Cavusoglu je ponovio i da je "Turska spremna biti domaćin potencijalnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine", kazao je isti izvor.

Turska nastoji balansirati između Rusije i Ukrajine. S objema zemljama je u prijateljskim odnosima. Ankara je saveznica Ukrajine, no Turska je istodobno vrlo ovisna o Rusiji zbog opskrbe energijom, piše agencija France presse.

Vijeće Europe odlučilo je u petak suspendirati sudjelovanje ruskih diplomata i zastupnika u glavnim tijelima te paneuropske organizacije.

No Turska je, prema ministarstvu vanjskih poslova, ostala suzdržana po tom pitanju kako se ne bi "prekinuo dijalog" s Moskvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!