Turska pozvala sljedeću švedsku vladu da poduzme mjere ako želi u NATO

14.09.2022.

22:41

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu

Foto: Nyoman Budhiana / Pool via REUTERS/File Photo

Nova švedska vlada sada bi se trebala pozabaviti sigurnosnim problemima koje je Turska iznijela u zamjenu za ukidanje veta na članstvo Švedske i Finske u NATO-u, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova.

Dvije su zemlje podnijele zahtjev za pridruživanje sigurnosnom savezu kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se suočile s protivljenjem Turske koja ih optužuje za nametanje embarga na oružje Ankari i podupiranje skupina koje smatra terorističkima.

Turska je povukla svoj veto tijekom summita NATO-a u lipnju u zamjenu za, kako je rekla, konkretne dobitke po tom pitanju.

No međutim, Ankara kaže da nordijske zemlje otad nisu poduzele željene korake.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je na brifingu za novinare da Turska nije očekivala da će Švedska poduzeti korake prije izbora prošle nedjelje, ali sada je na potezu sljedeća vlada u Stockholmu koja mora djelovati po tom pitanju.

- Oni znaju da ovaj sporazum neće odobriti (turski) parlament ako ne poduzmu (korake), rekao je.

Švedska desničarska oporba ima tijesnu prednost pred vladajućim blokom lijevog centra dok se prbrojavanje glasova bliži kraju.

Tri zemlje potpisale su sporazum o ukidanju veta Ankare u zamjenu za obećanja o borbi protiv terorizma, ali Turska je rekla da će blokirati kandidature za članstvo ako se obećanja ne ispune. Tražila je izručenje 73 osobe iz Švedske i desetak iz Finske.

Dužnosnici triju zemalja dogovorili su se u kolovozu da će se nastaviti sastajati u idućim mjesecima kako bi razgovarali o onome što brine Tursku.

- Postoji sporazum i zahtjevi ovog sporazuma su jasni. Oni se moraju ispuniti, rekao je Cavusoglu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!