Turska prijeti Grčkoj ratom

30.08.2020.

07:24

Autor: Hina/HRT

default error photo
Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru ... ali naše stajalište oko Egejskog mora potpuno je jasno - rekao je Cavusoglu.
Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj smatrat će se povodom za rat, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Grci ne smiju proširiti svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja. To bi bio povod za rat, casus belli - rekao je Cavusoglu, pozivajući se na deklaraciju turskog parlamenta iz 1995. godine.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gdje se nalazi velik broj grčkih otoka nedaleko od turske obale. Te dvije susjedne zemlje, članice NATO-a, spore se posljednjih dana oko turskih planova za istraživanje podmorja istočnog Sredozemlja, za koje se vjeruje da je bogato naftom i plinom.

Tursko upozorenje slijedilo je nakon što je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis prošlog tjedna objavio da će se grčke teritorijalne vode na zapadnoj strani koja je okrenuta prema Italiji proširiti sa šest na 12 milja. Mitsotakis je također rekao da bi Grčka mogla proširiti svoje teritorijalne vode i na drugim područjima.

- Ne tiče nas se ako proširuju svoje teritorijalno more u Jonskom moru ... ali naše stajalište oko Egejskog mora potpuno je jasno - rekao je Cavusoglu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!