17:41 / 04.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Turska, Rusija i Iran žele "trajni prekid vatre" u Siriji

-

-

Foto: - / -

Turski predsjednik je najavio da će zajedno s Rusijom sagraditi bolnicu u sirijskom gradu Tel Abjadu za ranjenike iz istočne Ghoute.
Predsjednici Turske, Rusije i Irana obećali su na summitu u Ankari da će surađivati u cilju postizanja "trajnog prekida vatre" u Siriji, navodi se u završnoj izjavi objavljenoj nakon sastanka, prenose agencije.

Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin i Hasan Rohani "ponovili su da su odlučni aktivno surađivati u Siriji u cilju postizanja trajnog prekida vatre između sukobljenih strana", navodi se u izjavi koju prenosi France Presse.
Naglasili su također odlučnost "ubrzanja napora kako bi se osigurao mir na terenu i zaštitilo civile u zonama deeskalacije te olakšala brza dostava humanitarne pomoći tim zonama."

Moskva i Teheran, koji podržavaju Damask, te Ankara, koja podržava sirijske pobunjenike, pokrovitelji su mirovnog procesa iz Astane koji je omogućio uspostavu četiriju "zona deeskalacije" u cilju zaustavljanja borbi u Siriji.

Iranski predsjednik kritizirao je Sjedinjene Države zbog podržavanja džihadističke skupine, tzv. Islamske države u Siriji i pozvao sve države da poštuju neovisnost Sirije, prenosi Reuters.

"Neke zemlje, uključujući Ameriku, podržavaju terorističke skupine poput Islamske države u Siriji, koja služi interesima tih zemalja.... Iran vjeruje da ne postoji vojno rješenje za sirijsku krizu i zaštitu neovisnosti Sirije smatra prioritetom", rekao je.

Turski predsjednik rekao je da teritorijalna cjelovitost Sirije ovisi o tome koliko će se uspješno isključiti teroristče organizacije. Time je Erdogan aludirao na američku potporu sirijskim Kurdima koje Ankara smatra svojim neprijateljem, piše Reuters.

Erdogan je kazao također da su nade za uspješno rješenje u Siriji sve jače.
Najavio je uz to da će zajedno s Rusijom sagraditi bolnicu u sirijskom gradu Tel Abjadu za ranjenike iz istočne Ghoute.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!