14:18 / 16.01.2020.

Autor: D.M./HRT

Turska šalje vojsku u Libiju

Foto: REUTERS/Ismail Zitouny/

Foto: REUTERS/Ismail Zitouny/

Foto: - / REUTERS

Erdogan je dodao da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na jugu, uključujući Libiju.
Turska počinje slati vojnike u Libiju kao potporu međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak, nekoliko dana prije summita u Berlinu posvećenog libijskom sukobu. Govoreći u Ankari, Erdogan je dodao da će Turska nastaviti koristiti sva diplomatska i vojna sredstva kako bi osigurala stabilnost na jugu, uključujući Libiju.

Rusija: Haftar ipak nije potpisao primirje
Kaos u Libiji: Haftar na 11km od Tripolija

Erdogan bi se trebao sastati s čelnicima Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Rusije i Italije u nedjelju da razgovaraju o sukobu. Svoj su dolazak na summit u četvrtak potvrdili francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson koje će u Berlinu ugostiti njemačka kancelarka Angela Merkel.

Macron i Merkel razgovarali su u četvrtak ujutro, uoči sastanka čiji je cilj pokušati pomiriti čelnike sukobljenih strana u Libiji, Fajeza al Seradža i Kalifu Haftara. Berlin je pozvao al Seradža, čelnika međunarodno priznate vlade u Tripoliju i Haftara, zapovjednika Libijske oslobodilačke vojske, oružane skupine s istoka koja ne priznaje vladu u Tripoliju. Zaraćene libijske strane već je pokušala pomiriti Francuska, bez trajnijeg rezultata, kao i Italija i Rusija.

Nakon svrgavanja dugogodišnjeg vođe Muamara Gadafija 2011., Libija je u stanju trajne nestabilnosti, uz strane sile koje podupiru sukobljene frakcije. U svome obraćanju Europskom parlamentu u srijedu jordanski kralj Abdulah II. upozorio je u kontekstu brojnih kriza na Bliskom istoku da postoji mogućnost da Libija postane nova Sirija, "samo bliža kontinentu koji (vi Europljani) nazivate domom".
Foto: Presidential Press Office via REUTERS

Foto: Presidential Press Office via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!