Turska službeno želi promijeniti ime u Türkiye

15:54 / 31.05.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Turska službeno želi promijeniti ime u Türkiye

Turska službeno želi promijeniti ime u Türkiye

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Turska službeno zahtijeva od Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih organizacija da promijene ime zemlje u Türkiye, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşolu.

Ankara će poslati službeno pismo svim međunarodnim akterima i očekuje da izmjena postane službena nakon ovog tjedna, rekao je Çavuşolu novinskoj agenciji Anadolu.

UN je "spreman" za promjenu, a Ankara potiče promjenu u Türkiye od anglizirane verzije Turkey u većem dijelu svoje međunarodne prepiske, uključujući i u prijenosu vanjskopolitičkih vijesti, dodao je.

Potez o rebrendiranju uslijedio je nakon dekreta koji je u prosincu donio predsjednik Recep Tayyip Erdogan da se na engleskom, francuskom i njemačkom, među ostalim jezicima, prijeđe na naziv Türkiye, uključujući i prilikom označavanja izvoznih proizvoda.

Naziv Türkiye "predstavlja i izražava kulturu, civilizaciju i vrijednosti turske nacije na najbolji način", piše u Erdoganovu dekretu.

Točan razlog za promjenu naziva zemlje i vrijeme u kojem se to odvija nije jasan.

Državna televizija TRT navela je u članku u prosincu "nelaskave" konotacije naziva Turkey u engleskom jeziku, navodeći da se ili odnosi na "veliku pticu koja potječe iz Sjeverne Amerike" ili "kad nešto jako pođe po zlu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!