08:47 / 27.10.2018.

Autor: I.M./Hina

Turska traži izručenje Saudijaca osumnjičenih za Khashoggijevo ubojstvo

-

-

Foto: - / -

Tursko tužiteljstvo pokrenulo je postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.
Tursko tužiteljstvo pokrenulo je postupak izručenja za 18 saudijskih državljana osumnjičenih za sudjelovanje u ubojstvu novinara Jamala Khashoggija u konzulatu njegove zemlje u Istanbulu.

Saudijske vlasti su 20. listopada objavile da su uhitile 18 osoba - 15 članova saudijske skupine osumnjičene za ubojstvo novinara i tri zaposlenika konzulata - i da će im suditi. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je da se osumnjičenicima sudi u Istanbulu a ne u Saudijskoj Arabiji, premda su zločin počinili Saudijci u krugu saudijskog konzulata.

"Zahtjev za izručenje je motiviran činjenicom da su Jamala Khashoggija u Turskoj ubili saudijski državljani koji su s tom namjerom i doputovali u zemlju", rekao je visoki turski dužnosnik koji je htio ostati anoniman. Erdogan je nešto ranije bio najavio da će glavni saudijski tužitelj Saud bin Abdulah al Mudžab doputovati sutra u Istanbul kako bi razgovarao o istrazi o Khashoggijevu ubojstvu.

Ta informacija dolazi pošto je tužitelj, oslanjajući se na podatke koje mu je pribavila Turska, u četvrtak prvi put rekao da je ubojstvo bilo "planirano".
Erdogan je još rekao da turske vlasti posjeduju "i druge dokaze" u vezi s ubojstvom koje su agenti Rijada počinili 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kronologija slučaja Khashoggi: Saudijska Arabija mijenja priče

No, šef diplomacije Saudijske Arabije, nakon što je Turska zatražila njihovo izručenje, rekao je kako će se osumnjičenima suditi u Saudijskoj Arabiji. "Što se tiče izručenja, ti su pojedinci saudijski građani. Zatočeni su u Saudijskoj Arabiji, istraga se vodi u Saudijskoj Arabiji i bit će im suđeno u Saudijskoj Arabiji", rekao je al-Džubeir, na konferenciji o sigurnosti u Manami. On je također kritizirao "histerične" reakcije na ubojstvo, kazavši da puna istraga još nije provedena. "Slučaj je postao histeričan", kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!