Turska tvrtkama koje posluju s Rusijom: ne brinite zbog američkih sankcija

26.08.2022.

20:19

Autor: P.F./Hina

SAD, Rusija, Turska

SAD, Rusija, Turska

Foto: Ilustracija / Shutterstock

 Turski dužnosnici umanjili su značaj američkog upozorenja da bi turske tvrtke mogle biti sankcionirane zbog poslovanja s ruskim tvrtkama koje su već pod sankcijama zbog rata u Ukrajini.

Turska poslovna udruga TÜSAD potvrdila je ranije ovaj tjedan da je primila pismo američkog ministarstva financija u kojem se tvrtke upozoravaju da bi mogle biti sankcionirane zbog suradnje s ruskim tvrtkama koje su na američkoj crnoj listi, izvijestili su lokalni mediji.

Besmisleno je da turske tvrtke brinu zbog pisma iz Washingtona, tvitao je turski ministar financija Nureddin Nebati.

- Ankara je odlučna da unaprijedi trgovinu s našim susjedima u raznim sektorima u okviru koji nije predmet sankcija. Naš poslovni svijet trebao bi uvijek osjećati snagu države na svojoj strani, istaknuo je Nebati.

Turska, članica NATO-a, pozicionirala se kao posrednik između Ukrajine i Rusije otkad je Moskva izvršila u veljači invaziju na susjednu zemlju.

I dok je Ankara kritizirala Moskvu, odbila je pridružiti se zapadnim sankcijama, navodeći ovisnost o ruskom turizmu, trgovini i energiji.

Dodatno, Turska će plaćati Rusiji dio računa za prirodni plin u rubljima i želi dodatno ojačati ekonomske veze, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon što se ranije u kolovozu sastao s Vladimirom Putinom u Sočiju u Rusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!