Turska upozorila građane na moguće diskriminatorne napade u Europi i SAD-u

29.01.2023.

12:50

Autor: Hina/I.B.

Turska blokirala pregovore o ulasku Finske i Švedske u NATO

Turska blokirala pregovore o ulasku Finske i Švedske u NATO

Foto: Dado Ruvic / REUTERS

Turska je upozorila svoje građane na moguće diskriminatorne napade u Europi i SAD-u uslijed niza islamofobnih događaja i nakon što su Švedska, Norveška i Danska svojim građanima izdale upozorenje da izbjegavaju veća okupljanja u Turskoj.

Građani koji žive ili putuju u Europi ili SAD-u trebali bi biti oprezni i izbjegavati područja s velikim demonstracijama, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova u subotu navečer.

Nedavna islamofobna i rasistička djela protiv Turske, koja su počinile skupine povezane s terorističkim organizacijama, pokazala su "opasnu razinu vjerske netolerancije i mržnje u Europi", stoji u priopćenju.

Upozorenja su izdana nedugo nakon što su ministarstva vanjskih poslova Švedske, Norveške i Danske upozorila svoje građane da izbjegavaju veća okupljanja u Turskoj uslijed nedavnih tenzija.

Napetosti između Turske i nekih europskih država, uključujući Švedsku koja želi postati članicom NATO saveza, nedavno su narasle zbog prosvjeda koje Ankara smatra islamofobnim ili protuturskim.

Krajnje desni dansko-švedski političar Rasmus Paludan je nedavno zapalio Kuran ispred džamije u Stockholmu, zaprijetivši da će to činiti svakog tjedna dok Švedska ne bude mogla postati članicom NATO saveza.

Slični postupci diljem Europe u proteklih nekoliko tjedana su izazvali bijes u Turskoj.

Lutka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana obješena je za noge u Stockholmu, a stranice Kurana poderane su u Nizozemskoj.

Erdogan je odgovorio da Švedska ne treba očekivati tursku podršku za njeno pridruživanje savezu.

Švedska i Finska podnijele su u svibnju prošle godine zahtjev za prijem u NATO.

S njihovim ulaskom slaže se 29 zemalja članica, ali ih koči Turska.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!