Turska ustraje u provjerama osiguranja tankera

09.12.2022.

14:01

Autor: Hina/HRT/R.S.

Tanker se pridružio 19 tankera koji čekaju u Crnom moru

Tanker se pridružio 19 tankera koji čekaju u Crnom moru

Foto: Mehmet Emin Caliskan / Reuters

Turske pomorske vlasti poručile su da planiraju ustrajati u pojačanim provjerama osiguranja tankera koje su izazvale zastoj u Bosporu i zadale nove probleme osiguravateljima, izloženima pritisku zbog cjenovnog limita na rusku naftu.

Još se jedan tanker pridružio se njih 19 koji u Crnom moru čekaju prolaz kroz Bosporski tjesnac do Sredozemnog mora, priopćila je agencija za pomorski promet Tribeca. Dodatnih osam tankera čeka prolaz kroz Dardanele, jedan manje nego dan ranije, izvijestila je Tribeca.


Skupina G7, Europska unija i Australija zaprijetile su sankcijama osiguravateljima i prijevoznicima koji transportiraju rusku naftu skuplju od 60 dolara. Cjenovni limit stupio je na snagu početkom tjedna, a trebao bi Moskvi smanjiti prihod za financiranje rata u Ukrajini.


Turska je pak prošlog tjedna pojačala provjere osiguranja, tražeći od brodova potvrdu da polica pokriva njihov tranzit kroz Bosporski tjesnac i pristajanje u turskim lukama. Zamjenik američkog ministra financija Wally Adeyemo razgovarao je u srijedu telefonom sa zamjenikom turskog ministra vanjskih poslova Sedatom Onalom, priopćilo je američko ministarstvo financija.


Adeyemo je u razgovoru istaknuo da se cjenovni limit odnosi samo na rusku naftu i da ne zahtijeva dodatne provjere brodova u prolazu kroz turske teritorijalne vode, stoji u priopćenju. Turska uprava za pomorstvo upozorila je pak u četvrtak da smatra neprihvatljivim pritisak na Tursku zbog, kako navodi, rutinskih provjera osiguranja.


Tankeri bez odgovarajuće dokumentacije mogu biti uklonjeni iz turskih teritorijalnih voda, dodali su. Alternativa je dostava novih potvrda o osiguranju koje pokriva njihov prolaz kroz turski teritorij, dodali su. Osiguravatelji pak napominju da bi, prema pojačanim turskim propisima, morali pružati usluge i onim brodovima koji prekrše zapadne sankcije.


Međunarodna udruga osiguravatelja razgovarala je s turskim vlastima i ocijenila da njezine članice ne bi trebale izdavati tražene potvrde, objavili su ovog tjedna njezini klubovi u savjetodavnim bilješkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!