11:13 / 15.08.2018.

Autor: D.N./HRT

Turska uzvraća udarac SAD-u

-

-

Foto: - / -

akon što je američki predsjednik Donald Trump udvostručio carinske namete na turski čelik i aluminij, odgovor Ankare nije trebalo dugo čekati. Znatno su povećane carine na nekoliko američkih proizvoda.
Turska je znatno povisila carinske pristojbe za nekoliko proizvoda iz SAD-a, poput automobila ili duhana, kao odgovor na sličnu mjeru koju je uveo Washington, u okviru napetosti između dvije zemlje. Obuhvaćen je širok spektar proizvoda, poput sportskih vozila za koja carina sad iznosi 120 posto, nekih alkoholnih pića (140 posto), duhana (60 posto), riže te određenih kozmetičkih proizvoda. 

Pozadina sukoba SAD-a i Turske

"Nameti na uvoz nekih proizvoda porasli su recipročno s obzirom na proizvoljne napade američke administracije na naše gospodarstvo", napisao je na Twitteru turski potpredsjednik Fuat Oktay. Povećanje carinskih pristojbi na uvoz najavljeno je ukazom koji je potpisao predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a objavljen je u službenim novinama.

Ekonomska drama na Bosporu samo je posljedica, pravi uzroci eskalacije krize ipak se kriju negdje drugdje. Trakavica vezana uz evangeličkog pastora Brunsona - kojega Erdogan optužuje za špijunažu i suradnju s terorističkim PKK-om, kao i gulenistima, te mu prijeti 35 godina iza rešetaka - poslužila je Trumpu kao izgovor za uvođenje carina i pritisak na svojeglavog Erdogana.

Nastavlja se igra živaca oko pastora čiji slučaj zapravo služi kao smokvin list za narušene američko-turske odnose. Njegova posljednja žalba danas je odbačena na sudu - i dalje ostaje u kućnom pritvoru. Čeka se presuda turskog Vrhovnog suda. Dotad valjda vrijedi ona - Oko za oko, zub za zub. Turske vlasti požurile su objaviti da će se nakon udvostručavanja carina na izabrane američke proizvode u državnu blagajnu sliti 533 milijuna dolara.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!