10:27 / 18.03.2018.

Autor: D.P./Hina

Turska vojska zauzela sirijski grad Afrin

Foto: Twitter (@yasinkartoglu_b)

Foto: Twitter (@yasinkartoglu_b)

Foto: - / -

Turske su snage uz pomoć sirijskih pobunjenika počele vojnu operaciju u enklavi Afrin 20. siječnja i tako otvorile novo bojište u građanskom ratu koji u toj zemlji traje već osam godina.
Nakon dvomjesečne ofenzive turska vojska zauzela je većinski kurdski grad Afrin na sjeverozapadu Sirije i izvjesila zastave na više zgrada. Enklavu koju vojska drži u obruču stanovnici već danima masovno napuštaju. Uz civile, povukli su se i preostali kurdski borci koje Ankara smatra teroristima povezanima s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. 

Turske snage danas su ušle u sirijski Afrin, većinski kurdski grad, nakon dvomjesečne ofenzive na sjeverozapadu Sirije, objavili su promatrači. Turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio je da je središte grada potpuno pod njihovom kontrolom.

Proturski pobunjenici kažu da su se kurdski borci povukli iz grada rano jutros, što je voditelj Opservatorija Rami Abdel-Rahman opovrgnuo. Snage koje predvodi Turska ovaj su tjedan okružile Afrin i to je izazivalo egzodus stanovništva. Prema kurdskim izvorima, u proteklih nekoliko dana taj je grad napustilo 150.000 ljudi.

Turske su snage uz pomoć sirijskih pobunjenika počele vojnu operaciju u enklavi Afrin 20. siječnja i tako otvorile novo bojište u građanskom ratu koji u toj zemlji traje već osam godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!