Turski borbeni dronovi protiv ruskih oružanih snaga

11.03.2022.

21:54

Autor: Tamara Marković/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Internetom i društvenim mrežama kruže brojne videosnimke o navodno uspješnoj upotrebi turskih borbenih dronova protiv ruskih oružanih snaga. Riječ je o letjelicama koje je Turska do sada izvezla u 16 zemalja. To moćno oružje pokazalo se uspješnim u nekoliko ratnih sukoba, a ukrajinska ga vojska ima od 2019.

Brzi, precizni, ubojiti. Turski dronovi Bayraktari ruskoj vojsci od početka invazije zadaju glavobolju. U zraku mogu biti i do 24 sata te ciljeve gađati raketama dugog dometa, bombama i laserski vođenim raketama. U jeku rata u Ukrajini Bayraktari su pokazali kako ruski tenkovi mogu nestati u nekoliko sekundi.

- Dronovi Bajraktar koji zajedno uništavaju vojna vozila, pokazali su se vrlo učinkovitima, rekao je ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar.

Ovo moćno oružje koje se smatra draguljem turske vojske svoju nadmoć pokazalo je u Siriji, Iraku, u bitci za Tripoli. U rukama Azerbajdžana slomilo je armensku vojsku u ratu za Gorski Karabah. Takozvana "kill switch" funkcija ugrađena u Bayraktare navodno ih sprječava u napadu na turske ciljeve, a proizvođač je zet turskog predsjednika Recepa Erdogana. Ruska se vojska hvali skidanjem tih dronova s ukrajinskog neba.

- U posljednja 24 sata borbeno zrakoplovstvo i protuzračna obrana oborili su tri ukrajinska helikoptera Mi-24, osam dronova, uključujući pet Bayraktara TB2. Operativno-taktičko i vojno zrakoplovstvo pogodilo je 107 objekata ukrajinskih oružanih snaga, rekao je Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

16. dan invazije traju žestoke borbe. Osim zračnim napadima, ukrajinska vojska neprijatelja zaustavlja i kopnenim protunapadima.

Uz dronove, u uništavanju ruskih tenkova veliku ulogu imaju oružani sustavi Javelin i Stinger, koje je Ukrajini poslao Zapad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!