10:10 / 15.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Turski i grčki šefovi diplomacije sastaju se u Ankari

Mevlut Cavusoglu

Mevlut Cavusoglu

Foto: Stephanie Lecocq / Reuters

Turski i grčki ministri vanjskih poslova sastaju se u četvrtak u Ankari u jeku spora oko rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju.

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu i njegov grčki kolega Nikos Dendias razgovarat će o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima, objavio je Cavusogluov ured.

Dvojica dužnosnika su se trebala sastati dan ranije, u srijedu, ali je susret odgođen za jedan dan zbog samita NATO-a u Bruxellesu.

Obje članice Saveza, Turska i Grčka se spore oko morskih granica i rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju i obje polažu pravo na istraživanje i bušenje morskog dna u potrazi za energentima u istom dijelu mora.

Žustre prepirke su te dvije zemlje prošle godine dovele na sam rub vojnog sukoba.

Nakon petogodišnje pauze, Turka i Grčka su u siječnju ponovo počele razgovarati o tom problemu.

Ankara je zaustavila istraživanja u spornom području nakon što je EU zaprijetio sankcijama, no zauzvrat Bruxelles je u ožujku odlučio s Turskom započeti pregovore o carinskoj uniji i migracijskom paktu.

Kako bi održali pozitivno ozračje, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Vijeća EU-a Charles Michel prošli su tjedan u Ankari razgovarali s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!