Turski ministar: Crnomorski sporazum bi se mogao produžiti za još dva mjeseca

10.05.2023.

22:39

Autor: I.Z./HRT/Hina

Crnomorski žitni koridor

Crnomorski žitni koridor

Foto: - / Shutterstock

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je danas da smatra da bi se ukrajinski Crnomorski sporazum o žitaricama mogao produžiti za barem još dva mjeseca, dok su dužnosnici uključenih strana održali prvi dio pregovora o produžetku sporazuma u Istanbulu.

Rusija je rekla da neće produžiti sporazum nakon 18. svibnja ako se ne zadovolji lista zahtjeva da se uklone prepreke njihovom vlastitom izvozu žitarica i gnojiva. Cavusoglu je govorio pred novinarima po povratku sa svoga puta u Moskvu.

Rekao je da je među pitanjima o kojima je raspravljao sa svojim kolegom Sergejom Lavrovim tijekom posjeta i sporazum o žitaricama i da se nada da može doći do pozitivnog rezultata u Istanbulu, gdje se pregovori trebaju nastaviti sutra.

- Mislim da možemo ostvariti rezultat da sporazum produžimo na barem još dva mjeseca, rekao je Cavusoglu.

UN i Turska su dogovorili Crnomorski sporazum o izvozu žitarica prošlog lipnja kako bi pomogli u ublažavanju globalne prehrambene krize koja je pogoršana ruskim ratom u Ukrajini. Dužnosnici iz Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a čine Zajednički koordinacijski centar (JCC) u Istanbulu, koji provodi sporazum.

Ujedinjeni narodi su rekli da su se inspekcije brodova koji isplovljavaju nastavile u utorak prema sporazumu koji omogućuje siguran izvoz ukrajinskog žita preko Crnog mora. Nije bilo inspekcija dolazećih i odlazećih brodova u nedjelju ili ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!