22:21 / 27.12.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Turski ministar obrane traži da se u BiH očuva mir i nastavi dijalog

Ministri obrane Turske i BiH

Ministri obrane Turske i BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Turski ministar obrane Hulusi Akar pozvao je u ponedjeljak u Sarajevu na očuvanje mira u Bosni i Hercegovini koju potresa teška politička kriza, ističući kako vlada u Ankari želi da bosanskohercegovački političari kroz dijalog nađu rješenje za sadašnje probleme. 

Akar je boravio u službenom posjetu BiH a nakon sastanka s ministrom obrane te zemlje Sifetom Podžićem novinarima je izjavio da Turska s posebnim zanimanjem prati razvoj zbivanja u BiH.

- Pozorno pratimo stanje u BiH i pozivamo da sve strane reagiraju mirno, strpljivo i kroz dijalog. Predlažemo da se postojeći problemi riješe mirnim putem i razgovorom jer je to najboji način za sve ljude koji žive u BiH, kazao je turski ministar obrane.

Turska je među rijetkim državama koje s predstavnicima svih političkih struktura u BiH ima dobre odnose, a unatoč otvorenoj potpori Bošnjacima koju opetovano ističe turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, o njemu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govori s posebim poštovanjem opisujući ga kao "velikog lidera".

Ministar obrane Akar u ponedjeljak je kazao kako Turska pripadnike svih naroda u BiH tretira kao građane iste države za koju žele da postane dijelom euroatlantskih integracija.

Dodao je da je Ankara spremna na svaku vrstu suradnje i pomoći BiH.

Ministar obrane BiH Podžić potvrdio je kako će oružane snage njegove zemlje nastaviti proces modernizacije u čemu će sudjelovti i Turska. Na razini dva ministarstva obrane ranije je potpisan sporazum o nabavci nove opreme za bosanskohercegovačku vojsku vrijedan nešto više od 1,5 milijuna eura.

- Ovih dana očekujemo prijedlog generala koja će to sredstva biti, kazao je Podžić.

Trenutačo se 89 pripadnika oružanih snaga BiH školuje u Turskoj i to je, kako je istaknuo Podžić, najveći pojedinačni kontigent časnika i vojnika poslan na izobrazbu u inozemstvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!