Turski ministar vanjskih poslova osudio spaljivanje Kurana u Švedskoj

28.06.2023.

17:13

Autor: Hina/HRT/R.S.

Hakan Fidan

Hakan Fidan

Foto: Umit Bektas / Reuters

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan osudio je spaljivanje Kurana u Švedskoj.

- Osuđujem prosvjed u Švedskoj protiv naše svete knjige na prvi dan Kurban-bajrama, tvitao je Fidan u srijedu, dodavši kako je neprihvatljivo da se dopuste antiislamski prosvjedi u ime slobode izražavanja.

Muškarac je u srijedu poderao i zapalio Kuran ispred središnje džamije u Stockholmu, što je incident koji bi mogao razgnjeviti Tursku jer Švedska teži pridruživanju NATO-u.

To se dogodilo nakon što je švedska policija odobrila održavanje prosvjeda.

Švedska policija odbila je nekoliko nedavnih zahtjeva za prosvjede protiv Kurana, ali su sudovi poništili te odluke uz objašnjenje da se njima krši sloboda govora.

Brojni prosvjedi održani u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda uvrijedili su Ankaru, čiju potporu Švedska treba za ulazak u sjevernoatlantski pakt.

Švedska je zatražila primanje u članstvo NATO-a prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu. No Turska, članica saveza, zaustavila je taj proces, optuživši Švedsku da pruža utočište ljudima koje smatra teroristima te je zatražila njihovo izručenje.

Prosvjed protiv Kurana


Oko 200 promatrača u srijedu je promatralo kako jedan od dvojice organizatora prosvjeda trga stranice primjerka Kurana, potom njima briše svoje cipele, a zatim u njih umata slaninu te na kraju pali knjigu.

Za to je vrijeme drugi prosvjednik govorio u megafon.

Neki od prisutnih na arapskom su uzvikivali 'Bog je velik', protestirajući protiv spaljivanja, a jednog je muškarca privela policija.

Dok je sveta knjiga gorjela jedan od pristaša prosvjeda izvikivao je - "neka gori".

Švedski premijer Ulf Kristersson u srijedu je na konferenciji za medije rekao da ne želi spekulirati o tome na koji bi način odobreni prosvjed mogao utjecati na proces ulaska Švedske u NATO.

- Legalno je, ali nije primjereno, rekao je Kristersson.

- Vjerujem da živimo u vremenu u kojemu je potrebno ostati miran i promišljati o onome što je najbolje za dugoročne interese Švedske, rekao je Kristersson.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!