18:32 / 12.10.2018.

Autor: I.M./M.M./HRT

Turski sud pustio na slobodu pastora Brunsona

-

-

Foto: - / -

Brunson je bio optužen da je povezan s kurdskim militantima i pristašama Fethullaha Gülena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj državnog udara.
Turski sud donio je odluku da se iz kućnog pritvora pusti američki evangelički pastor Andrew Brunson čija je sudbina izazvala žestok diplomatski spor Ankare i Washingtona. Njegovo oslobađanje moglo bi biti prvi korak prema poboljšanju odnosa dvoje saveznika u NATO-u.

Sud u Aliagi izrekao je Brunsonu kaznu od tri godine i mjesec i pol zatvora zbog terorizma, no s obzirom na to da je u pritvoru od listopada 2016., sud je odlučio da ne mora u zatvor.

Brunson je bio optužen da je povezan s kurdskim militantima i pristašama Fethullaha Gülena, kojeg Ankara smatra odgovornim za pokušaj državnog udara. Brunson se, prema izjavama očevidaca, na tu odluku rasplakao. Prije njezina izricanja rekao je sudu: Ja sam nedužan čovjek. Ja volim Isusa, ja volim Tursku.

Pastora će tijekom dana u Bijeloj kući primiti američki predsjednik Donald Trump.

Ponosan sam što smo uspjeli osloboditi Andrewa Brunsona koji uskoro dolazi u Washington. 50-godišnji pastor pretrpio je mnogo toga, ali je vrlo dobro. Imali smo mnogo uspjeha - Sjeverna Koreja, Egipat, puno ljudi uspijevamo vratiti i to je dobro, rekao je Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!