Tužba zbog spolnog zlostavljanja usmjerena prema Benediktu XVI.

22.06.2022.

20:52

Autor: Hina/HRT

Bivši papa Benedikt

Bivši papa Benedikt

Foto: - / Shutterstock

Tužbom protiv navodnog svećenika pedofila u Njemačkoj želi se ustanoviti jesu li bivši papa Benedikt XVI. i drugi klerici suodgovorni, kazao je odvjetnik koji je podigao tužbu.

Tužba je podignuta u ime 38-godišnjeg muškarca iz Bavarske koji tvrdi da ga je kao dijete zlostavljao svećenik, objavili su televizija BR, istraživački centar Correctiv i tjednik Die Zeit.

Predmet tužbe su svećenik Peter H. i papa Benedikt XVI., koji je bio nadbiskup Muenchena i Freisinga od 1977. do 1982., njegov nasljednik kardinal Friedrich Wetter i drugi crkveni dostojnici, piše Reuters pozivajući se na dokumentaciju koju je dobio na uvid.

Slučaj bi mogao postati presedan u njemačkom suočavanju s institucionalnim zlostavljanjem ako sud presudi da su krivi crkveni dostojnici.

Žrtva, koja želi ostati anonimna, imala je između 11 i 12 godina kada mu je svećenik navodno pokazivao pornografske sadržaje te ga je seksualno zlostavljao, pišu mediji.

Izvješće objavljeno u siječnju o zlostavljanju u nadbiskupiji od 1945. do 2019. optužuje Benedikta da nije poduzeo mjere protiv klerika u četiri slučaja dok je bio nadbiskup Muenchena.

Benedikt XVI. je kasnije priznao da je bilo grešaka u odnosu prema slučajevima dok je bio nadbiskup te je zatražio oprost, dok su njegovi odvjetnici isticali da on nije izravno odgovoran.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!